In apropiere de Timisoara se gasesc doua izvoare cu apa minerala de poveste. Oamenii locului sustin ca apa poate vindeca orice boala. Acestei ape i se spune ”apa acra”.

„Apa acra” din Pischia, judetul Timis

Apa minerala de la Pischia a fost redescoperita in anii ’60. „Apa acra”, cum era numita de localnici cu secole in urma, e bogata in amoniu, sodiu, potasiu, magneziu si calciu. Localnicii o beau, desi fierul pe care il contine depaseste limita admisa. Oamenii spun insa ca apa le da puteri miraculoase.

Explicatia stiintifica e ca prin compozitia ei chimica, aceasta este o apa bicarbonata, sodica, clorica, slab carbonizata si hipotonica, fiind indicata in tratarea unor afectiuni ale aparatului digestiv, in afectiunea cailor urinare si in stari alergice.

Izvoarele cu apa minerala de la Pischia sunt mentionate din secolele trecute. Inca din secolul al XVIII-lea, savantul italian Francesco Griselini, scrie despre apele minerale de la Pischia:

”intr-un loc din districtul Timisoara, la aproximativ jumatate de ora de drum de satul german Pischia, se afla doua izvoare, dintre care unul cu apa minerala purgativa iar celalalt cu apa sulfuroasa, cu putere purgativa impotriva raiei si altor boli de piele, dar mortala pentru pasari si broaste”.

In ciuda acestor calitati pe care le-au redesoperit comunistii in anii 60, apa de la Pischia nu a ajuns sa fie exploatata in afara comunitatii. In localitate exista mai multe foraje care alimenteaza scoala si strazile cu apa minereala binefacatoare.

Ultima fantana s-a forat in 1997. Conform analizelor de laborator contine cationi de amoniu, de sodiu, potasiu, magneziu, calciu, in proportie de 291 mg/l; anioni-sulfat, azolit, carbonat acid – 1041 mg/l; metale – 1, 7%; fosfat – 0, 25%; substante organice – 10, 1%; aciditate 6, 8%; alcalinitate – 16, 4%; duritate – 37, 8%; reziduu fix – 1042.

Specialistii spun ca apele miraculoase trebuie consumate in cantitati reduse.

„O cantitate mare de fier poate dauna sanatatii. E de preferat ca oamenii sa consulte un medic care sa ii sfatuiasca in functie de afectiunile pe care le au si sa le recomande cantitatea optima de baut”, a declarat biologul Alina Mihai, potrivit Observator.

Distribuie pe: