<p>Originar din India şi Sri Lanka, cardamomul este considerat unul dintre cele mai scumpe condimente din lume, preţul lui fiind depăşit doar de şofran şi vanilie.</p>
<p>Îşi datorează aroma deosebită, dulceag-picantă, unui ulei eteric, compus din peste 120 de substanţe, scrie Formula As. Cardamomul este foarte folosit în medicina ayurvedică, fiind eficient în tratarea ulcerelor bucale, a problemelor digestive, chiar şi a depresiei.</p>
<h3>Merită să aruncaţi un praf de cardamom în oala cu bucate, nu doar pentru aroma sa, dar şi pentru a vă păstra sănătatea. Iată câteva recomandări:</h3>
<p><strong>Digestie</strong> – Ca şi ghimbirul, din a cărui familie face parte, cardamomul combate multe probleme digestive. Folosiţi-l pentru a combate greaţa, aciditatea, balonarea, arsurile de stomac, lipsa apetitului sau constipaţia. Se administrează 3 căni de ceai pe zi.</p>
<p><strong>Detoxifiere</strong> – Consumat regulat, cardamomul ajută corpul să elimine toxinele prin rinichi.</p>
<p><strong>Diuretic</strong> – Motivul pentru care cardamomul este un detoxifiant atât de bun este acţiunea sa diuretică. Curăţă tractul urinar, vezica, rinichii, eliminând toxinele, apa în exces şi combătând infecţiile.</p>
<!-- WP QUADS Content Ad Plugin v. 2.0.93 -->
<div class="quads-location quads-ad1" id="quads-ad1" style="float:none;margin:0px;">

</div>

<p><strong>Depresie</strong> – Calităţile de antidepresiv ale cardamomului nu au fost încă studiate, dar medicina ayurvedică foloseşte ceaiul de cardamom pentru combaterea depresiilor. Se administrează 3 căni de ceai pe zi.</p>
<p><strong>Halenă</strong> – Pentru că are o acţiune antibiotică împotriva bacteriilor dăunătoare, îndepărtează mirosul gurii (inclusiv pe cel de usturoi) cât ai bate din palme. Se mestecă încet 3-5 capsule de cardamom. Sau se pune un vârf de cuţit de cardamom măcinat în cafea, aşa cum se obişnuieşte în ţările arabe.</p>
<p><strong>Răceală</strong> – Cardamomul este foarte eficient şi în tratarea răcelilor, a tusei şi a bronşitei, mai ales când acestea sunt însoţite de frisoane. Se iau 4 g de cardamom, 2 g ghimbir şi 2 g boia iute (toate măcinate fin), se amestecă cu 4 linguriţe de miere şi se consumă toată cantitatea în cursul unei zile, împărţită în 3 porţii, cu 15 minute înainte de masă.</p>
<!-- WP QUADS Content Ad Plugin v. 2.0.93 -->
<div class="quads-location quads-ad3" id="quads-ad3" style="float:none;margin:0px;">

</div>

<p><strong>Hipertensiune</strong> – Administrarea de 3 g de cardamom pe zi, timp de 12 săptămâni, poate reduce semnificativ tensiunea arterială.</p>
<p><strong>Previne formarea cheagurilor de sânge</strong> – Cardamomul împiedică agregarea plachetară, prevenind astfel formarea periculoaselor cheaguri de sânge şi a blocajelor arteriale.</p>
<p><strong>Antioxidant</strong> – Multe dintre vitaminele, fitonutrienţii şi uleiurile esenţiale din cardamom acţionează ca antioxidanţi, eliminând radicalii liberi şi întârziind îmbătrânirea celulară.</p>
<!-- WP QUADS Content Ad Plugin v. 2.0.93 -->
<div class="quads-location quads-ad4" id="quads-ad4" style="float:none;margin:0px;">

</div>

<p><strong>Antibacterian</strong> – Uleiul esenţial din seminţele de cardamom inhibă dezvoltarea virusurilor, bacteriilor şi a ciupercilor.</p>
<p><strong>Antiinflamator</strong> – La fel ca ghimbirul şi curcuma, rudele sale, cardamomul are proprietăţi antiinflamatorii prin care reduce durerea şi umflăturile, în special la nivelul mucoaselor gurii şi ale gâtului.</p>
<p>* Doza uzuală de cardamom este de 1,5 g pe zi.<br />
* Ceaiul de cardamom se prepară astfel: o linguriţă de seminţe de cardamom proaspăt zdrobit se infuzează într-o cană de apă clocotită timp de 10-15 minute.

”Aspiratorul” de toxine, unul dintre cele mai scumpe condimente din lume
