Gălbenelele înfloresc din luna mai până în luna septembrie și sunt utilizate sub diverse forme, de la ceai până la creme și tincturi, datorită puternicelor lor acțuni cicatrizante.

Gălbenelele conțin calendulină, beta-caroten, alte carotenoide, isoquercitrină, narcisină, rutină, amirină, polizaharide, steroli, uleiuri volatine, vitamina C, iar florile au proprietăți imunostimulente.

Beneficiile ceaiului de gălbenele

Ceaiul de gălbenele aduce multe beneficii atât interne cât și externe. Unele dintre beneficiile interne atribuite ceaiului de gălbenele sunt: detoxifierea ficatului, calmează durerile în gât, calmează durerile menstruale, trateaza ulcerul gastric și gastrita hiperacida

Referitor la beneficiile externe, unele dintre acestea sunt: curăță tenul, ajută la cicatrizarea rănilor, stimulând circulația sângelui la nivelul țesuturilor, tratarea iritațiilor oculare, clătirea părului si deschiderea culorii acestuia.

Bine de știut

Gălbenelele sunt atât de blânde, încât ceaiul se poate administra copiilor care au probleme cu stomacul. Este astringent și antiinflamator, ceea ce îl recomandă pentru a trata arsurile la stomac și refluxul acid.

Totodată gălbenelele sunt un remediu extraordinar pentru tratarea naturală a iritațiilor oculare cauzate de alergii, apa de piscină, uscăciune, praf, vânt, oboseală sau conjunctivită virală.

Având efect antiseptic și cicatrizant, se folosesc sub formă de ceai: 4 linguri cu flori la o cană cu apă clocotită, lasă la infuzat 20 de minute, strecoară. Aplică pe ochi comprese cu infuzie călduță.

Mod de preparare:

Cea mai la îndemână modalitate de a te bucura de puterile vindecătoare ale gălbenelelor este ceaiul de gălbenele, un preparat atât de simplu, cu beneficii extraordinare pentru sănătatea ta.

Se prepara dintr-o lingura cu planta adaugata la 250 ml de apa clocotita, se mentine timp de 15 minute la temperatura camerei, apoi se strecoara si se bea pe stomacul gol.

Se administreaza 3 cani cu infuzie pe zi, cu 30 de minute inainte de mese.

Dacă vrei să prepari o infuzie mai puternic concentrată, adaugă 4 linguri de flori de gălbenele la 250 ml apa. Bea câte 3 lingurițe de preparat pe zi.

Distribuie pe: