Toate partile componente ale gutuiului se folosesc in scopuri terapeutice: frunzele, fructele, samburii, cotorul fructului si chiar scoarta de pe crengutele tinere ale gutuiului.
Cu un continut ridicat de apa (70-72%), zaharuri (6-13%), vitamine (A, B, PP) si minerale (calciu, fier, fosfor, potasiu), gutuile aduc beneficii sanatatii daca sunt consumate ca atare, sub forma de remedii naturiste, fie folosite la prepararea deserturilor.
Sub forma de infuzie, decoct, macerat, emulsie sau lichior medicinal, gutuile au grija de sanatatea digestiva, de problemele respiratorii, dar si de arsuri sau eczeme.
Nici frunzele de gutui nu sunt de neglijat. Ele contin acizi organici, dintre care acidul quinic are cea mai mare concentratie (aproximativ 72%), fiind urmat de acizii citric (circa 13%), oxalic, malic, fumaric si shikimic.
In frunzele gutuilor se mai gasesc numerosi alti compusi fitochimici cu actiune antioxidanta si antiinflamatorie dovedita, precum quercetina si rutinul.
Iata cateva dintre beneficiile ceaiului din frunze de gutui!
Beneficiile ceaiului din frunze de gutui – trateaza afectiunile ficatului si pancreasului
Studii recente japoneze au aratat ca gutuile au substante importante antivirale, care au rol important in cazurile de hepatita.
Sucul de gutui, dar si gutuile crude sunt cele mai bune pentru tratarea bolilor de ficat si pancreas. Sucul de gutui diluat cu suc de mere este foarte benefic pentru activitatea pancreasului.
Ceea ce este extraordinar la acest fruct este faptul ca si frunzele au proprietati deosebite. Asadar, nu ezitati sa luati frunze de gutui, care lasate la uscat fac un ceai excelent pentru diverse afectiuni. De pilda, suferinzii de hipertensiune ar trebui sa faca macerat din frunze de gutui, acesta regleaza tensiunea arteriala.
Beneficiile ceaiului din frunze de gutui – trateaza hipertensiunea arteriala si regleaza glicemia
Ceaiul din frunze de gutui se foloseste in tratarea insuficientei cardiace si a bolilor de ficat. Pentru persoanele cu afectiuni cardiovasculare, atat ceaiul, cat si fructele proaspete le sunt benefice.
Datorita numeroaselor vitamine continute in frunzele de gutui, acestea se folosesc sub forma de infuzie si pentru starile de nervozitate, depresie, agitatie, insomnie. Frunzele de gutui au efecte sedative, iar substantele prezente in frunze si fruct sunt antidepresive.
De asemenea, ceaiul din frunze de gutui, dar si gutuile crude sunt foarte utile in curele de slabire, deoarece au proprietati diuretice si depurative.
Asadar, ajuta la eliminarea toxinelor din organism si a kilogramelor in plus. De altfel, toamna este unul dintre cele mai bune anotimpuri pentru slabit, avand atatea fructe si legume proaspete care ajuta la detoxifiere si slabire.
Datorita continutului de acid quinic, acid malic, oxalic si citric, beneficiile frunzelor de gutui sunt foarte intens studiate de specialistii in biochimie. Frunzele mai contin si alti compusi fitochimici, cu actiune antiinflamatorie si antioxidanta.
Diabetul zaharat este o alta boala ce poate fi tinuta sub control prin infuzia de ceai de frunze de gutui. O lingura de frunze de gutui la o cana de apa fiarta, portionata in trei este suficient.
Beneficiile ceaiului din frunze de gutui – excelent remediu pentru raceli, gripe si infectii gastro-intestinale
Gutuile sunt recunoscute pentru efectele lor benefice in raceli si gripe, iar ceaiul din frunzele gutuilor este un remediu natural foarte bun pentru tusea convulsiva. De altfel, unele persoane il folosesc si in crizele de astm.
Gutuile sunt un remediu la indemana in aceasta perioada pentru cazurile de infectii gastro-intestinale sau diaree. Astfel, se prepara un decoct din 5 grame de frunze de gutui, peste care se toarna 200 de ml de apa fiarta.
Decoctul se tine pe baie de aburi inca 20 de minute. Se lasa la racit si se pune intr-o sticla, care se completeaza cu apa fiarta si racita. Se iau zilnic 2 linguri de decoct de trei ori.
Ceaiul din frunze de gutui este remediu excelent impotriva matretii si se foloseste cu incredere pentru intarirea firului de par si hranirea lui.