Cu aroma sa unică și lista extinsă de beneficii pentru sănătate, rădăcina de ghimbir este și delicioasă și hrănitoare.

Este unul dintre cele mai folosite condimente dietetice din lume astăzi; versatil, ușor de adăugat la rețete și a fost asociat cu orice, de la boli de mișcare la îmbunătățirea performanțelor creierului.

Beneficiile pentru sănătate ale ghimbirului se datorează în mare măsură antioxidanților, proprietăților antiinflamatorii și conținutului de compuși terapeutici precum gingerol, shogaol, paradol și zingeronă. De fapt, mai mult de aproximativ 100 de compuși ar fi fost descoperiți in ghimbir. Îi conferă nu numai abilități antioxidante, ci și anticancerigene, neuroprotectoare și cardiovasculare.

Disponibil sub formă de suc proaspăt, uscat, măcinat, capsule, acest condiment este ușor de adăugat în dieta dvs. și poate avea un impact durabil pentru aproape fiecare sistem din corpul uman.

Care sunt utilizările populare ale ghimbirului?

Îl puteți găsi sub formă proaspătă, măcinată sau capsulă – sau chiar ca ulei esențial de ghimbir – și îl puteți folosi ca si condiment culinar, ajutor digestiv, ceai sau pentru aromaterapie.

De la combaterea infecțiilor la scăderea colesterolului și asistarea pierderii în greutate, este clar că adăugarea rădăcinii de ghimbir în dieta dvs. ar putea avea un efect puternic asupra sănătății.

Beneficii

1. Ajută la tratarea greții și vărsăturilor

Folosit istoric ca remediu natural de marinari pentru „rău de mare”, ghimbirul este probabil cel mai bine cunoscut pentru capacitatea sa de a trata greața și vărsăturile.

2. Combate infecțiile fungice

Infecțiile fungice provoacă o mare varietate de afecțiuni, din fericire, ghimbirul ajută la distrugerea ciupercilor cauzatoare de boli datorită proprietăților sale puternice antifungice.

3. Protejează împotriva ulcerelor gastrice

Mai multe studii au descoperit că ghimbirul ar putea ajuta la prevenirea formării ulcerului gastric, care sunt răni dureroase ce se formează în mucoasa stomacului și provoacă simptome precum indigestie, oboseală, arsuri la stomac și disconfort abdominal.

4. Ușurează durerile menstruale

Din păcate, simptome precum durerea, crampele menstruale (dismenoreea) și durerile de cap sunt frecvent asociate cu menstruația pentru multe femei. În timp ce unele femei apelează la medicamente fără prescripție medicală pentru a oferi ameliorarea simptomelor, tratamentele naturale precum ghimbirul pot fi la fel de utile pentru ameliorarea durerilor menstruale.

5. Poate inhiba creșterea cancerului

Unul dintre cele mai impresionante efecte ale ghimbirului: proprietățile sale anti-cancer, datorită prezenței unui compus puternic numit 6-gingerol. Un studiu din 2019 a constatat că derivații de ghimbir, sub formă de extract sau compuși izolați, prezintă activități relevante antiproliferative, antitumorale, invazive și antiinflamatorii.

6. Poate ajuta la reglarea zahărului din sânge și la combaterea obezității

Cercetările arată că ghimbirul contribuie la promovarea glicemiei normale. Asta înseamnă că poate fi util pentru reducerea simptomelor negative asociate cu niveluri ridicate ale glicemiei, cum ar fi urinarea frecventă, durerile de cap (inclusiv migrenele) și creșterea setei.

7. Ameliorează durerile articulare și musculare

Datorită capacității sale de a reduce inflamația, adăugarea ghimbirului în dieta dvs. ar putea ajuta la tratarea atât a durerilor musculare, cât și a durerilor articulare legate de artrită, inclusiv a osteoartrita.

8. Ajută la scăderea nivelului de colesterol

De la producerea bilei până la producerea hormonilor, colesterolul este esențial pentru sănătatea generală. Cu toate acestea, nivelurile ridicate de colesterol se pot acumula în sânge, provocând blocaje și crescând riscul de boli de inimă.

9. Sprijină funcția creierului

Condițiile neurodegenerative precum boala Alzheimer și Parkinson au fost legate de stresul oxidativ și inflamația cronică din creier. Cu bogăția sa de antioxidanți și proprietățile antiinflamatorii puternice, se crede că ghimbirul joacă un rol important în sănătatea creierului.

10. Ajută la combaterea infecțiilor bacteriene

Pe lângă proprietățile sale antifungice, ghimbirul are capacitatea de a combate și infecțiile bacteriene, cum ar fi infecțiile tractului urinar, pneumonia și bronșita.

Distribuie pe: