ValentinaVNB

Cozonac pufos, ca la bunica acasa. Iti trebuie 1 kg faina, 50 g drojdie proaspata, 500 ml lapte, 100 g unt, 250 g zahar, 5 galbenusuri…

<p>Reteta de cozonac ca la bunica&period; Creste pufos&comma; nu se crapa si are multa cacao&period;<&sol;p>&NewLine;<p><strong>Ingrediente&colon;<&sol;strong><&sol;p>&NewLine;<p><strong>Pentru aluat&colon; <&sol;strong>1 kg faina&comma; 50 g drojdie proaspata&comma; 500 ml lapte&comma; 100 g unt&comma; 250 g zahar&comma; 5 galbenusuri&comma; o lingurita sare&comma; coaja de lamaie si portocala&comma; 2 plicuri zahar vanilat&period;<&sol;p>&NewLine;<p><strong>Pentru umplutura&colon;<&sol;strong><&sol;p>&NewLine;<p>250 g miez de nuca macinata&comma; 5 albusuri&comma; 100 g zahar&comma; 2 linguri de cacao&comma; 1 praf de sare&comma; esenta de rom&period;<&sol;p>&NewLine;<&excl;-- WP QUADS Content Ad Plugin v&period; 2&period;0&period;93 -->&NewLine;<div class&equals;"quads-location quads-ad1" id&equals;"quads-ad1" style&equals;"float&colon;none&semi;margin&colon;0px&semi;">&NewLine;&NewLine;<&sol;div>&NewLine;&NewLine;<p><strong>Mod de preparare&colon;<&sol;strong><&sol;p>&NewLine;<p>Faina se cerne de 3 ori cu cateva ore inainte de preparare&period; Cozonacul va fi mai pufos daca cernem faina asa&period; Untul se va scoate la temperatura camerei cu o ora inainte de folosire&period; Incalzim laptele intr-un vas peste care adaugam coaja de lamaie si portocala si cele 2 plicuri de zahar vanilat si amestecam bine&period; Separat galbenusurile le frecam cu cele 250 g de zahar pana ce acesta se topeste&period;<&sol;p>&NewLine;<p>Pregatim maiaua&period; Drojdia o amestecam cu o lingurita de zahar pana cand se omogenizeaza&comma; adaugam 3 linguri de lapte caldut si o lingura de faina&comma; apoi amestecam putin&period; Faina o punem intr-un vas mare&comma; iar in mijlocul ei facem un cuibusor in care punem maiaua la dospit 10-15 minute&period; Cand maiaua si-a dublat volumul&comma; adaugam un praf de sare&comma; laptele caldut si galbenusurile frecate cu zahar&period;<&sol;p>&NewLine;<&excl;-- WP QUADS Content Ad Plugin v&period; 2&period;0&period;93 -->&NewLine;<div class&equals;"quads-location quads-ad3" id&equals;"quads-ad3" style&equals;"float&colon;none&semi;margin&colon;0px&semi;">&NewLine;&NewLine;<&sol;div>&NewLine;&NewLine;<p>In continuare&comma; va trebui sa va inarmati cu multa rabdare&comma; pentru ca succesul unui cozonac bine crescut si foarte pufos consta in framantat&period; Aluatul se framanta cu pumnii si cu palmele&comma; foarte energic&comma; aproximativ 30 de minute&period; Pe timpul framantarii&comma; ne ungem cu unt pe maini&comma; astfel se incorporeaza untul in aluat foarte bine&period;<&sol;p>&NewLine;<p>Aluatul se acopera si se pune la dospit langa aragaz sau o sursa de caldura timp de o ora&period; Este foarte important ca in incaperea in care se pastreaza aluatul sa fie cald tot timpul&comma; astfel aluatul va creste foarte frumos&period; Cat creste aluatul&comma; facem compozitia&period; Albusurile se bat spuma cu un praf de sare&comma; peste care adaugam treptat 100 g zahar&period; Peste nuca macinata adaugam 2 linguri de cacao&comma; o lingurita de esenta de roma si albusurile spuma&period;<&sol;p>&NewLine;<p>Se amesteca usor&comma; ca sa isi pastreze consistenta pufoasa&period; Dupa ce aluatul a crescut&comma; il impartim in 4 portii egale&period; Pe masa de lucru presaram putina faina&period; Fiecare portie se intinde cu ajutorul unui sucitor&comma; pana cand diametrul foii este cat forma de cozonac&period; Peste fiecare foaie intinsa&comma; adaugam cate un sfert din compozitie&comma; care se distribuie uniform pe toata suprafata foii&period; Foile se ruleaza si se impletesc doua cate doua&period;<&sol;p>&NewLine;<&excl;-- WP QUADS Content Ad Plugin v&period; 2&period;0&period;93 -->&NewLine;<div class&equals;"quads-location quads-ad4" id&equals;"quads-ad4" style&equals;"float&colon;none&semi;margin&colon;0px&semi;">&NewLine;&NewLine;<&sol;div>&NewLine;&NewLine;<p>In forma de cozonac punem hartie pentru copt&comma; pe care o ungem putin cu ulei&period; Punem cozonacii in forme si ii lasam la crescut pana ce isi dubleaza volumul&comma; in aceeasi incepere incalzita&period; Dupa ce au crescut&comma; ii ungem cu 1 ou batut cu 1 lingurita zahar&period;<&sol;p>&NewLine;<p>Apoi&comma; ii dam la cuptor la 180 de grade aproximativ o ora&period; In primele 20 de minute evitati deschiderea cuptorului&period; Se verifica cozonacii cu un betisor de gratar sau cu o scobitoare&period; Se scot&comma; se stropesc cu putina apa si punem peste ei 2-3 prosoape de bucatarie&comma; preferabil din bumbac si se lasa la racit&period;&NewLine;

Distribuie pe:
Exit mobile version