Gălbenelele sunt primul remediu la care ar trebui să ne gândim atunci când ne confruntăm cu o problemă la nivel extern: o rană, o tăietură, o julitură sau orice fel de leziune.

Această plantă are proprietăți terapeutice impresionante, puțin cunoscute:

• anti-inflamatoare, antibacteriene, antifungice, antivirale, emoliente, calmante, cicatrizante și antitumorale

Acestea stimulează producția de colagen (principala componentă a țesuturilor conjunctive, mai ales a pielii) și angiogeneza (procesul de formare de vase de sânge noi).

Ele conțin și saponine tripterpene (quercetină, acid oleanolic), alcooluri triterpene, carotenoide, mucilagii, gume, ulei volatil, flavonoloide (quercetină și isorhamnetină), mangan, calendulină, saponizide și principii amare.

Utilizări ale unguentului de gălbenele:

Este folosit extern sub formă de comprese, în nenumărate afecțiuni ale pielii:

• răni, vânătăi, mâncărimi, furuncule, dermatită, ulcer varicos, infecții cu ciuperci, crăpături ale mameloanelor după alăptare, leziuni mamare, afte bucale, gingii inflamate, depigmentări ale pielii, arsuri solare.

Spălăturile și compresele cu infuzie sau tinctură de gălbenele sunt indicate în tăieturi chirurgicale și contuzii (vindecarea completă se face ulterior prin aplicarea unguentului de gălbenele).

Unguentul, alifia sau uleiul de gălbenele ajută rapid la cicatrizarea rănilor, inclusiv a leziunilor rezultate în urma radioterapiei sau a cancerului de sân.

Rețetă

Biologul Virginia Ciocan recomandă o rețetă simplă de unguent de gălbenele în care:

1. Se pune 1 pachet de unt (sau untură) la topit într-un vas, împreună cu 50g de ceară și 1 lingură de miere zaharisită.

2. După ce au devenit lichid, se adaugă 2 pumni de flori de gălbenele proaspete și se lasă până începe să fiarbă, apoi se ia vasul de pe foc.

3. După care se lasă să stea până a doua zi, când amestecul se încălzește din nou, se strecoară și apoi se toarnă în borcane de sticlă sau în cutii din plastic

Distribuie pe: