ValentinaVNB

Cum faci cel mai bun chec dupa reteta celebrului Anton Roman. Toti îti vor cere reteta dupa ce vor gusta din el

Desert delicios, uşor de preparat, asezonat cu nuci şi stafide, checul din Banat se găteşte rapid.

Reţeta pe care o regăsim la Radu Anton Roman, regretatul gastronom, în lucrarea “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia), ne învaţă cum să nu dăm greş cu preparatul.

Ingrediente:

1 kg făină, 1,5 pachet unt, 8 ouă 100 g stafide, 1 păharel mic de rom, coaja de la 1 lămâie, praf de copt zahăr, vanilat, 1 ceaşcă mare zahăr (300 g), 50 g miez de nucă măcinat.

Mod preparare:

Se freacă untul cu jumătate din zahăr şi 8 gălbenuşuri până se face pastă

Praful de copt se dizolvă în rom. Se adaugă coaja de lămâie, zahăr vanilat, romul cu praf de copt, nuca, stafide, şi se amestecă bine

Albuşurile se bat spumă deasă cu restul de zahăr.

Se amestecă toate şi, încet, încet, se adaugă faina, câte un pic, pentru a nu se lăsa compoziţia.

Tăvile se tapetează cu hârtie unsă cu unt şi se umplu cu aluat

Cuptorul trebuie să fie încins la început şi molcomit apoi; când s-a rumenit şi a prins coajă, e gata checul, să-nceapă sărbătoarea”

Distribuie pe:
Exit mobile version