Sunt foarte multi cei care spun ca nu suporta carnea de oaie, chiar si de miel, ba pentru ca e mai tare decat carnea de porc sau de vita, ba din cauza mirosului puternic de seu.
Bucatarii priceputi sunt însa de parere ca persoanele care nu agreeaza aceasta carne nu au avut ocazia sa consume un preparat facut ca la carte.
Daca este gatita corespunzator, carnea de oaie sau de miel isi pierde acel miros specific si devine foarte frageda.
Sfaturi pentru inlaturarea mirosului pregnant de oaie:
1. Pentru ca cea mai mare vina pentru miros o poarta grasimea animala, trebuie eliminata cu cutitul inainte de preparare cat mai mult din surplusul de grasime.
2. Trebuie lasata carnea intr-un litru de apa, timp de trei, pana la patru ore. Pentru fragezire poate fi pregatita o marinada in care sa fie tinuta carnea peste noapte.
Compozitia trebuie sa fie pe baza de vin, otet, suc de lamaie, plante aromate sau condimente si putin ulei.
3. Se recomanda ca preparatele pe baza de oaie, miel, sa aiba multe condimente precum cimbrul, ghimbirul, usturoiul, piperul negru si rozmarinul.
Se poate adauga peste carne si o lingurita de suc de lamaie, intrucat efectul este similar cu cel intalnit in cazul pestelui.
Bucatarul buzoian Cristi Dobre ne ofera si o reteta de pastrama de oaie, preluata de la producatorii de mezeluri traditionale din zona Buzaului, folosita pentru prepararea suncilor si afumaturilor:
”Se freaca cu sare de mare, grunjoasa, toata carnea facuta bucati numai bune de pus pe gratar si se vor pune la frigider intre 5-7 zile. Dupa acest interval de timp preparam baitul.
Punem la fiert 7 litri de apa, o lingura de boabe de mustar, o lingura de ienibahar boabe, o lingura de piper boabe, o lingura de coriandru boabe, 5 -6 frunze de dafin, o capatana de usturoi strivit necuratat, un ardei iute uscat tocat, cu tot cu seminte.
Luam compozitia de pe foc dupa ce da in clocot. Dupa ce baitul a inceput sa se raceasca, adaugam un litru de otet de vin alb si amestecam bine.
Luam o tava adanca in care punem acest bait, dupa care adaugam fleicile de oaie. Lasam la macerat 24 de ore.
Adaugam in bait 2-3 linguri de bicarbonat de sodiu care va fragezi carnea atat de bine incat si bunicul o va manca si adaugati cimbru la bait cam o legatura mare sau o lingura si jumatate din pliculete luate din comert.
Recomandarea mea este ca intotdeauna carnea de oaie sa nu fie prajita in tigaie, in grasimi. Doar gratar sau cuptor!”.