<p>Când l-am întrebat despre alimentaÈia sănătoasă, doctorul Virgiliu Stroescu mi-a spus că mai întâi trebuie să-mi vorbească despre adevăr. Că trebuie să învăÈăm să căutăm adevărul, iar apoi să-l respectăm. Pentru că adevărul te face liber doar dacă-l accepÈi, altfel devine Èi el doar o povară în plus.</p>
<p>Dialogul cu domnia-sa a pornit de la interogaÈia atât de des repetată: cum să fac, în lumea asta complicată, să am un stil de viaÈă sănătos. Invitatul nostru a răspuns punctual, cu o pledoarie despre hrana vegetală. Pe care o recomandă fie exclusiv, fie în combinaÈie cu hrana animală, dar într-o proporÈie care să favorizeze vegetalul. Am extras din dialog doar răspunsurile, din dorinÈa de a puncta tematic, în fraze uÈor de reÈinut.</p>
<h3>Probleme cu greutatea</h3>
<p>Când greutatea este prea mare, ea devine boală. ToÈi obezii sunt oameni bolnavi. Ei cară mereu cu ei o povară de 20, 40, poate 60 de kilograme. E ca Èi când ai căra în spate o cămară întreagă de alimente!<br />
Sunt două căi prin care putem slăbi: mâncare mai puÈină Èi miÈcare mai multă. Iar cele două sunt ca două vâsle la aceeaÈi barcă.</p>
<p>Carnea nu dă energie, ci fură energie de la noi. Cine mănâncă o friptură mare nu mai poate dansa, doar stă Èi ascultă muzica! Carnea e bună pentru construcÈia organismului, face Èantier din tine. Ceea ce ne dă energie sunt dulciurile Èi grăsimile.<br />
Colin Mampbell, autorul celebrei cărÈi ”Studiul China” a spus că trebuie să avem 80% glucide. Dar să fie glucide complexe, să fie integrale Èi nerafinate.</p>
<h3>Fibrele sunt miraculoase</h3>
<p>Cea mai mare inovaÈie a Creatorului ÈtiÈi care este? Fibrele. Toată hrana de origine animală este lipsită de fibre. Deci e o hrană de proastă calitate. În schimb, hrana vegetală are fibre vegetale. Ăsta-i tot secretul, asta este toată înÈelepciunea!</p>
<!-- WP QUADS Content Ad Plugin v. 2.0.93 -->
<div class="quads-location quads-ad1" id="quads-ad1" style="float:none;margin:0px;">

</div>

<p>Ca să înÈelegeÈi cum lucrează fibrele, o să folosesc o comparaÈie. ImaginaÈi-vă că iei o găleată de benzină Èi arunci în ea un chibrit aprins. Ce se întâmplă? Explodează. Asta este hrana de origine animală, care nu are fibre. Luăm apoi un lemn Èi aruncăm un chibrit aprins peste el. Ce se întâmplă? Nimic. Ca să se aprindă trebuie să pui niÈte hârtii, niÈte surcele, Èi ia foc încet-încet, până când în sfârÈit ajunge să ardă puternic. Aceasta este hrana plină de fibre. Fibrele temperează arderea.</p>
<h3>Cum apare cancerul de colon în absenÈa fibrelor</h3>
<p>Tubul nostru digestiv este, aÈa cum îi spune Èi numele, un tub. Trebuie să fie curăÈat, spălat. Cine face igienizarea asta? Fibrele, ele absorb toată murdăria, apoi ies afară împreună cu deÈeurile, iar noi rămânem curaÈi.</p>
<p>Èi eliminarea scaunului este uÈurată de prezenÈa fibrelor. Dacă nu ai fibre în colon, scaunul nu se elimină, ci rămâne pe loc Èi putrezeÈte. Acolo se formează o rană pe colon. Apoi este împins mai departe Èi face o rană Èi acolo, apoi se formează în acele locuri un diverticul, apoi un polip, iar acest polip este viitorul tău cancer de colon. De unde a început totul? De la absenÈa fibrelor.</p>
<!-- WP QUADS Content Ad Plugin v. 2.0.93 -->
<div class="quads-location quads-ad3" id="quads-ad3" style="float:none;margin:0px;">

</div>

<p>Mâncăm grăsimi multe Èi avem nevoie să le saponificăm. Cu ce? Cu bilă. Dar bila are acizi biliari, care sunt foarte puternici. AceÈti acizi trebuie la rândul lor temperaÈi, iar de asta se ocupă tot fibrele. Dacă avem în colon doar hrană animală Èi nu avem fibre, acizii aceia atacă pereÈii colonului, iar rezultatul este cancerul de colon. Oamenii care mănâncă fibre multe nu se îmbolnăvesc de cancer de colon. Deci oamenii îÈi menÈin sănătatea mâncând fibre.</p>
<p>Când mănânci mici Èi muÈtar Èi pâine albă Èi bei bere, acolo nu există nici o fibră care să protejeze tubul digestiv. Èi atunci suntem în pericol, mai ales dacă se întâmplă des. Pe când, dacă mâncăm un vas mare cu salată, adică să fie de trei ori mai multă salată decât carne, atunci nu mai este niciun pericol. Neapărat, deci, să nu existe masă fără fibre.</p>
<h3>În ce alimente găsim fibre</h3>
<p>Unde găsim fibrele? Fibrele se găsesc în tot ceea ce face zgomot în gură. Când mănânci un ardei, nu poate fi liniÈte, se aude cum îl mesteci. Când mănânci o gulie, o Èelină, un morcov, la fel. Dar când mănânci brânzeturi, când mănânci o friptură, nu e niciun zgomot. Deci fibrele cele mai multe se găsesc în salate, în legume, în leguminoase (fasole, bob, mazăre etc), în fructe, Èi în general în tot ce este vegetal.</p>
<!-- WP QUADS Content Ad Plugin v. 2.0.93 -->
<div class="quads-location quads-ad4" id="quads-ad4" style="float:none;margin:0px;">

</div>

<p>Mănânci prea multă glucoză, fibra este acolo Èi-Èi spune ”ce-i cu asta aici?” – Èi o extrage. Mănânci o cantitate prea mare de alimente, ai colesterol mare, fibra spune ”ce-i cu ăsta pe-aici?” – Èi-l extrage. Fibrele, deci, consumate la fiecare masă, sunt garanÈia unei vieÈi sănătoase.</p>
<h3>Magneziul ne dă relaxare, starea de pace</h3>
<p>Toată hrana vegetală are în interiorul ei ca element central magneziul. Magneziul este opusul calciului: calciul dă contracÈii, magneziul dă relaxare. Èi atunci, dac ă mâncăm verdeÈuri, avem drept beneficiu colateral calmitate, liniÈte. Se creează în mod natural echilibrul calciu-magneziu.</p>
<p>GândiÈi-vă: mănânci frunze verzi de salată, câtă sănătate este în ele! Dacă iei în schimb o bucată de carne, o prăjeÈti, eventual o Èi afumi, apoi o mănânci, e o nenorocire pentru organism. Gustos o fi, dar nu e deloc sănătos. De aceea erbivorele n-au cancer, n-au probleme divestive, n-au osteoporoză, nici boli cardiovasculare. Cu alte cuvinte, n-au nicio boală a civilizaÈiei.</p>
<p>Acum vreo 20 de ani s-a descoperit ceva formidabil: substanÈele fitochimice. Este prima mare descoperire a secolului 21. AÈadar, în plante se găsesc aceste substanÈe fitochimice, cu acÈiune antioxidantă. Ele ne lungesc viaÈa, refac organismul. Când mâncăm hrană crudă, nu doar că mâncăm ceva care ne hrăneÈte, dar chiar ceva care repară totul Èi curăÈă totul.

Dr. Virgiliu Stroescu, endocrinolog: În farfuria din fața ta se găsește viitorul tău cancer de colon. Cum acționează fibrele și de ce sunt ele esențiale. Cum ne face magneziul viața mai bună
