INGREDIENTE

1,6 kg coacaze negre

1,4 kg zahar

300 ml apa

zeama de la o lamaie

suplimentar sare de lamaie ( depinde cat va place de acrisoara dulceata )

MOD DE PREPARARE RETETA Dulceata de coacaze rosii:

Indepartam bobitele de coacaze de pe crengute.

Punem sa fiarba la foc mic 300 ml apa cu 1,4 kg zahar, pana incepe sa se lege un sirop care luceste. Adaugam coacazele spalate si scurse impreuna cu zeama de lamaie si fierbem totul pana ce lichidul scade la jumatate iar siropul devine lipicios si nu curge de pe lingura dupa racire. Mie imi place dulceata mai acrisoara si am mai adaugat un varf de lingurita cu sare de lamaie dupa care am mai lasat 5 minute sa fiarba si am oprit focul.

Spalam borcanele si le uscam la microunde. Capacele le punem 5 minte in apa clocotita.

Imediat ce scoatem borcanele din cuptor le umplem cu dulceata fierbinte , capsam cu capace curate si zvantate si intoarcem borcanele pentru 5 minute cu capacele in jos.

Indreptam borcanele, le acoperim cu 2-3 prosoape si le lasam sa se raceasca peste noapte, timp in care capacele se vor retrage spre interior si vor sigila perfect gura borcanelor.

Daca fierberea si capsarea se fac corect, dulceata se pastreaza in beci sau camara mai multi ani, fara sa se deprecieze.

TIPS-URI

1Din cantitatile date am obtinut 5 borcane de 400 g si 1 borcan de 150 g.

2Daca ne place dulceata mai acrisoara, putem adauga inainte de ultimele clocote un sare de lamaie dupa preferinte.

Distribuie pe: