Bogată în potasiu şi acid folic, fasolea este considerată un aliment – medicament. Fasolea protejează organismul de infecţii, purifică sângele, îmbunătăţeste metabolismul, previne apariţia pietrelor la rinichi şi ficat.

Utilizarea zilnică a 100-150 g de fasole, timp de două-trei săptămâni, reduce considerabil nivelul colesterolului din sânge, susțin nutriționiștii.

Consumată regulat, fasolea acționează pozitiv asupra sistemului nervos, aducând calmul şi echilibrul psihic.

Icre de fasole – 250 g fasole albă 1 ceapă mică, tăiată mărunt 1 linguriță suc de lămâie sau oțet 2-3 linguri ulei sare, după gust

Cu o seară înainte de preparare, se pune fasolea la înmuiat în apă rece. Aceasta le face mai moi în interior, inclusiv coaja sau pielița.

În ziua următoare, se aruncă apa în care a stat, se clătesc bine boabele și se pun la fiert. De obicei, pentru fiecare 100 g de fasole boabe este nevoie de 350 ml apă.

Apa se schimbă de trei ori ȋn momentul în care a dat un clocot. Se lasă apoi la fiert pentru aproximativ o oră, în funcție de fasole.

Se scurge și se mixează/pasează fasolea, iar apa în care a fiert nu se aruncă toată. Fasolea fiartă se mixează cu puțină apă în care a fiert, apoi se adaugă treptat uleiul.

După ce fasolea a devenit cremoasă și pufoasă, se adaugă ceapa tocată mărunt și sucul de lămâie/oțetul. Se mixează și se potrivește gustul de sare.

Icrele de fasole merg extraordinar de bine întinse pe o felie proaspătă de pâine cu maia, alături de o salată verde. Plină de fibre fasolea conține cea mai mare cantitate de fibre dintre toate legumele (fibre atât solubile, cât și insolubile).

Distribuie pe: