<p>Cimbrul este mai mult decât o mirodenie presărată în mâncăruri. Plantele aromate Èi condimentele sunt folosite de mii de ani ca Èi conservanÈi, datorită capacităÈii lor de a proteja alimentele de contaminarea cu microbi.</p>
<p>În medicina populară, cimbrul este asociat cu tratarea afecÈiunilor respiratorii: tuse, bronÈită, congestie în piept.</p>
<p>Această plantă are un profil nutriÈional bogat. ConÈine cantităÈi importante de vitamina C, vitamina A Èi fier, precum Èi mangan, cupru Èi fibre alimentare. Cercetătorii au descoperit recent că uleiurile volatile din cimbru (timol, carvacol, broneo Èi geranol) au proprietăÈi terapeutice excepÈionale.</p>
<p>Timolul este principalul compus din uleiurile volatile ale cimbrului care protejează membranele celulelor Èi alte structuri celulare Èi întârzie îmbătrânirea celulelor creierului. Acesta creÈte îndeosebi cantitatea unui acid gras Omega-3 numit DHA (acid docosahexaenoic) din creier, rinichi Èi membranele celulare ale inimii.</p>
<p>Timolul conÈine diferiÈi antioxidanÈi: apigenină, luteolină, timonină Èi naringenină. În combinaÈie cu manganul din cimbru, aceste flavonoide protejează organismul de daunele radicalilor liberi.</p>
<!-- WP QUADS Content Ad Plugin v. 2.0.93 -->
<div class="quads-location quads-ad1" id="quads-ad1" style="float:none;margin:0px;">

</div>

<p>CompuÈii volatili din cimbru au o acÈiune antimicrobiană puternică împotriva bacteriilor Èi fungilor de tipul stafilococului auriu, E. coli, Bacilus subtilis Èi Shigella sonnei.</p>
<p><strong>Limonadă cu cimbru – reÈetă</strong></p>
<p>Putem numi această băutură o infuzie la rece din cimbru Èi lămâie, îndulcită cu miere. Probabil că vă imaginaÈi deja gustul deosebit al acestei limonade. Aroma puternică a cimbrului se asortează foarte bine cu lămâia.</p>
<!-- WP QUADS Content Ad Plugin v. 2.0.93 -->
<div class="quads-location quads-ad3" id="quads-ad3" style="float:none;margin:0px;">

</div>

<p><strong>Ingrediente: </strong>4 căni de apă, 6 lămâi, 4-6 crenguÈe de cimbru verde sau uscat.<br />
miere după gust</p>
<p><strong>Preparare: </strong>PuneÈi 1 cană cu apă într-o cratiÈă pe foc mic. AdăugaÈi cimbrul Èi aÈteptaÈi să dea în clocot. StingeÈi focul Èi acoperiÈi vasul. LăsaÈi cimbrul la infuzat câteva minute, apoi strecuraÈi ceaiul.</p>
<p>StoarceÈi cele 6 lămâi într-o carafă. Trebuie să obÈineÈi circa 1 cană de suc. După ce s-a răcorit ceaiul, turnaÈi-l în carafă Èi adăugaÈi restul de apă rece (3 căni). ÎndulciÈi cu miere după gust. amestecaÈi bine până când mierea se dizolvă.</p>
<!-- WP QUADS Content Ad Plugin v. 2.0.93 -->
<div class="quads-location quads-ad4" id="quads-ad4" style="float:none;margin:0px;">

</div>

<p>PuneÈi limonada în frigider Èi lăsaÈi-o să stea cel puÈin o oră înainte de a o servi. Această limonadă poate fi servită Èi cu puÈin alcool.</p>
<p>O altă variantă este să procesaÈi cimbrul Èi lămâile în blender cu puÈină, Èi apoi să strecuraÈi lichidul. AdăugaÈi apă Èi consumaÈi limonada obÈinută.

Limonadă de CIMBRU – combate BACTERIILE și ÎMBĂTRÂNIREA celulelor corpului
