<p>Mălaiul fiert este unul din cele mai emblematice preparate ale gastronomiei româneÈti. Mămăliga a fost folosită de-a lungul timpului nu doar ca aliment, ci Èi ca remediu. Sunt binecunoscute cataplasmele cu fiertura de mălai sau mămăliga caldă aplicate pe piept pentru tratarea răcelilor.</p>
<p>Mălaiul fiert are efecte salutare în: afecÈiunile respiratorii (tuse, bronÈită, traheobronÈită, gripă) hepato-biliare (hepatite, colecistită, dischinezie biliară); genito-reno-urinare (calculi renali, cistită, uricemie, uretrită, dismenoree, metrită); articulare (artrită, gută, reumatism) gastrointestinale (hemoragii gastrointestinale) pneumonie; răceală la burtă sau infecÈii urinare sau duodenal. Reduce aciditatea stomacală Èi exercită un efect calmant Èi sedativ.</p>
<p><strong>Ingrediente</strong> 1 lingură de mălai fin; 1 lingură de miere naturală 60 ml de apă</p>
<p><strong>Mod de preparare:</strong> PuneÈi apa într-un ibric, pe foc. AdăugaÈi mălaiul. De când începe să fiarbă, amestecaÈi continuu timp de un minut. LuaÈi vasul de pe aragaz Èi după ce s-a răcorit, incorporaÈi mierea. AmestecaÈi până la omogenizare. Trebuie să obÈineÈi o pastă fină. Această mămăligă se mănâncă dimineaÈa, pe stomacul gol, caldă</p>
<p>Tratamentul se face zilnic, până când terminaÈi un borcan de 400 de grame de miere, folosind câte 1 lingură pe zi la reÈeta de mai sus. Pe durata acestei cure este contraindicat consumul de băuturi alcoolice Èi alimente acide.</p>
<!-- WP QUADS Content Ad Plugin v. 2.0.94 -->
<div class="quads-location quads-ad1" id="quads-ad1" style="float:none;margin:0px;">

</div>

<p>Consumul de mămăligă curăÈă intestinale, ajută detoxifierea Èi scade nivelul de zahăr din sânge. Mai mult, mămăliga are efecte bune în disfuncÈiile tiroidiene Èi tulburările mentale asociate. Făina de porumb poate fi folosită Èi extern, în diverse afecÈiuni. Are efecte antiinflamatoare, calmante, hemostatice, regeneratoare Èi emoliente la nivelul tegumentelor.</p>
<p>Dr. Pârvu notează utilizările sale în răceli, amigdalită, junghiuri, dureri reumatice, crampe stomacale, dureri de ficat Èi impetigo. În toate aceste cazuri se aplică pe zona afectată cataplasme cu mămăligă fierbinte.</p>
<p>Mălaiul crud, amestecat cu apă cât să rezulte o pastă se pune pe umflături, plăgi, dermatite Èi muÈcături.</p>
<!-- WP QUADS Content Ad Plugin v. 2.0.94 -->
<div class="quads-location quads-ad3" id="quads-ad3" style="float:none;margin:0px;">

</div>


Mălaiul fiert cu miere vindecă rănile stomacului (ulcer și gastrită)
