Consumate verzi, tomatele proaspete sunt toxice pentru organism, o substanta pe care o contin afectand ficatul si sistemul nostru nervos.
In schimb, atunci cand sunt murate, o adevarata alchimie se petrece cu gogonelele, substantele toxice fiind inactivate, iar cele cu valoare terapeutica fiind potentate.
Studii facute in ultimii ani au aratat ca exista principii active cu un potential fantastic de vindecare in coaja si pulpa gogonelelor, substante fara echivalent in lumea plantelor medicinale sau a medicamentelor.
Hepatita virala – un studiu german a demonstrat ca in gogonele sunt secretate substante (numite alcaloizi) care impiedica replicarea virusilor hepatitici, blocand in special proliferarea virusului C.
Gogonelele sunt atat de active terapeutic incat, in combinatie cu frunzele de vasc, sunt administrate cu succes persoanelor care nu au raspuns la cele mai avansate tratamente pe baza de interferon.
Boala canceroasa – o cercetare facuta in anul 2010, in Coreea de Sud, a aratat ca tomatele verzi contin citostatice naturale, care determina auto-distrugerea anumitor formatiuni tumorale.
Cele mai receptive la acest tratament s-au dovedit a fi cancerele pulmonare, precum si cancerul de col uterin.
Efort fizic – gogonelele sunt printre cei mai buni sustinatori de efort.
Ele cresc rezistenta la miscare fizica prelungita, dar ajuta si la cresterea masei musculare, fiind mult mai sanatoase si eficiente pe termen lung decat steroizii (substante hormonale toxice) folositi de amatorii de culturism.
Sunt utile si pentru copiii sau adolescentii cu o dezvoltare fizica intarziata, cu o constitutie firava.