<p>Pârjoalele moldoveneşti sunt un deliciu culinar, reţeta de pe vremea bunicii fiind dezvăluită de celebrul gastronom Radu Anton Roman în lucrarea „Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).</p>
<p>Cu piure de cartofi şi varză murată, pârjoalele bucură şi satură de sute de ani omenirea daco-latină condimentată cu ceva prafuri bulgaro- lingvistice.</p>
<p>Le ştiu de copil prezente în orice vitrină, de la orice cantină sau bufet, în orice variantă (ar fi chiar interesant de urmărit ce numesc azi cârciumarii şi fastfood-urile pârjoală).</p>
<p><strong>Ingrediente: </strong></p>
<p>500 g carne de viţel, 500 g ceafă de porc, 150 ml lapte, 350 g miez de pâine albă, 2 cepe mari, mărar, pătrunjel, 4 ouă, 300 g unt, 1 cartof, 200 g pesmet (la ţară se pune mălai), piper, sare.</p>
<!-- WP QUADS Content Ad Plugin v. 2.0.94 -->
<div class="quads-location quads-ad1" id="quads-ad1" style="float:none;margin:0px;">

</div>

<p><strong>Mod preparare: </strong></p>
<p>Se toacă carnea. Se îmbibă bine pâinea în lapte, se stoarce. Se toacă pedant ceapa, se înmoaie bine în unt, pe foc mic.</p>
<p>Se toacă mărunt mărarul şi pătrunjelul. Se rade cartoful pe răzătoarea mică. Se bat ouăle.</p>
<!-- WP QUADS Content Ad Plugin v. 2.0.94 -->
<div class="quads-location quads-ad3" id="quads-ad3" style="float:none;margin:0px;">

</div>

<p>Se amestecă pâinea, carnea, ceapa, ouăle, mărarul şi pătrunjelul, cartoful, piper, sare dupa gust, 100 g unt.</p>
<p>Se pune într-o farfurie pesmet fin (sau mălai).</p>
<p>Se ia (cu polonicul!) tocătura, că pârjoala e mare cât palma, se tăvăleşte prin pesmet, se turteşte la 1 cm grosime, se alungeşte (trebuie să arate oval, cam ca o palmă de copil.</p>
<!-- WP QUADS Content Ad Plugin v. 2.0.94 -->
<div class="quads-location quads-ad4" id="quads-ad4" style="float:none;margin:0px;">

</div>

<p>Se prăjeşte în unt încins, în tigaie acoperită pentru a se pătrunde bine carnea şi ca să-şi ia aromele tuturor ingredientelor, pe foc foarte mic, rumenindu-se bine pe ambele părţi.

Pârjoale moldovenești după rețeta bunicii din zona Dorohoi, o rețetă specială. Sunt absolut delicioase, rețeta pas cu pas:
