ValentinaVNB

Semintele de in: beneficii pentru sanatate

<p>Semintele de in similare cu susanul pot fi vazute nu numai ca un aliment real care furnizeaza substante nutritive esentiale&comma; ci si ca beneficiu pentru sanatate prin reducerea riscului de boli cronice&period;<&sol;p>&NewLine;<p>Seminte de in &lpar; Linum usitatissimum &rpar; – o mica samanta care poarta ulei &comma; care a luat nastere in Orientul Mijlociu cu mii de ani in urma&period;<&sol;p>&NewLine;<p>Recent&comma; a castigat popularitate ca aliment sanatos&period;<&sol;p>&NewLine;<p>Semintele de in se remarca prin faptul ca sunt bogate in acizi grasi omega-3&comma; fibre si alti compusi vegetali unici&comma; cum ar fi lignanii&period; Este excelent pentru sanatatea inimii si a digestiei&comma; pentru intarirea sistemului imunitar si pentru par&period; Pot chiar sa scada nivelul colesterolului si&comma; eventual&comma; tensiunea arteriala la unii oameni&comma; potrivit medicilor&period;<&sol;p>&NewLine;<p><strong>Valoarea nutritiva<&sol;strong><br &sol;>&NewLine;Semintele de in contin 534 de calorii la 100 de grame&comma; ceea ce echivaleaza cu 55 de calorii pe lingura de seminte intregi &lpar;10 grame&rpar;&period;<&sol;p>&NewLine;<&excl;-- WP QUADS Content Ad Plugin v&period; 2&period;0&period;93 -->&NewLine;<div class&equals;"quads-location quads-ad1" id&equals;"quads-ad1" style&equals;"float&colon;none&semi;margin&colon;0px&semi;">&NewLine;&NewLine;<&sol;div>&NewLine;&NewLine;<p>Acestea sunt compuse din 42&percnt; grasimi&comma; 29&percnt; carbohidrati si 18&percnt; proteine&period;<&sol;p>&NewLine;<p>Tabelul de mai jos ofera informatii despre toti nutrientii din semintele de in&colon;<&sol;p>&NewLine;<p>Calorii 534<&sol;p>&NewLine;<&excl;-- WP QUADS Content Ad Plugin v&period; 2&period;0&period;93 -->&NewLine;<div class&equals;"quads-location quads-ad3" id&equals;"quads-ad3" style&equals;"float&colon;none&semi;margin&colon;0px&semi;">&NewLine;&NewLine;<&sol;div>&NewLine;&NewLine;<p>Apa 7 &percnt;<&sol;p>&NewLine;<p>Proteina 18&comma;3 g<&sol;p>&NewLine;<p>Carbohidrati 28&comma;9 g<&sol;p>&NewLine;<&excl;-- WP QUADS Content Ad Plugin v&period; 2&period;0&period;93 -->&NewLine;<div class&equals;"quads-location quads-ad4" id&equals;"quads-ad4" style&equals;"float&colon;none&semi;margin&colon;0px&semi;">&NewLine;&NewLine;<&sol;div>&NewLine;&NewLine;<p>– zahar 1&comma;6 g<&sol;p>&NewLine;<p>– fibre 27&comma;3 g<&sol;p>&NewLine;<p>Omega 3 22&comma;81 g<&sol;p>&NewLine;<p>Omega-6 5&comma;9 g<&sol;p>&NewLine;<p>grasimi trans ~<&sol;p>&NewLine;<p>Aproape toti &lpar;95&percnt;&rpar; carbohidratii din semintele de in provin din fibre – atat solubile&comma; cat si insolubile&period; Semintele de in sunt un laxativ natural&comma; iar consumul sau regulat promoveaza&comma; de asemenea&comma; miscarile intestinale regulate si reduce riscul de diabet&period;<&sol;p>&NewLine;<p>Semintele de in contin 42&percnt; grasimi&comma; dintre care&colon;<&sol;p>&NewLine;<p>73&percnt; din acizii grasi polinesaturati&comma; cum ar fi acizii grasi omega-6 si acizii grasi omega-3&comma; sunt acid alfa linolenic &lpar;ALA&rpar;&period;<&sol;p>&NewLine;<p>27&percnt; acizi grasi mononesaturati si saturati&period;<&sol;p>&NewLine;<p>Semintele de in sunt una dintre cele mai bogate surse alimentare de acizi grasi omega-3 ALA&period;<&sol;p>&NewLine;<p>ALA este un acid gras esential&comma; ceea ce inseamna ca organismul nostru nu il poate produce&comma; dar trebuie sa-l obtinem din alimentele pe care le consumam&period;<&sol;p>&NewLine;<p>Cu toate acestea&comma; semintele de in nu sunt la fel de eficiente ca uleiul de peste pentru a furniza omega-3&period; ALA din seminte de in trebuie convertita in organism in EPA si DHA&comma; un proces care este adesea ineficient&period;<&sol;p>&NewLine;<p><strong>Vitamine&comma; minerale si alte componente vegetale<&sol;strong><&sol;p>&NewLine;<p>Semintele de in sunt o sursa buna de mai multe vitamine si minerale necesare pentru o sanatate optima&comma; inclusiv tiamina &lpar;B1&rpar;&comma; cupru&comma; molibden&comma; magneziu si fosfor&period;<&sol;p>&NewLine;<p>Acestea contin mai multi compusi vegetali&comma; inclusiv antioxidantii acidului p-cumaric&comma; acidului ferulic si glicozidelor cianogene&period; Fitosterolii continuti reduc efectele colesterolului in organism&period;<&sol;p>&NewLine;<p>Semintele de in sunt cea mai bogata sursa dietetica cunoscuta de lignani &period; Aceste substante actioneaza ca fitoestrogeni&period; Semintele de in pot ajuta la reducerea simptomelor menopauzei&comma; cum ar fi roseata pielii si transpiratiile nocturne&period; Semintele de in pot ajuta&comma; de asemenea&comma; femeile cu perioade menstruale neregulate si cele cu simptome menopauzale severe&comma; cum ar fi dureri de cap&comma; anxietate&comma; schimbari de dispozitie&comma; etc&period; De asemenea&comma; ajuta la controlul sangerarilor abundente in timpul ciclului menstrual&period;<&sol;p>&NewLine;<p>Lignanii sunt fermentati de bacterii in sistemul digestiv si pot reduce cresterea anumitor tipuri de cancer&comma; in special cancerele de san&comma; uter si prostata&period;<&sol;p>&NewLine;<p><strong>Pierdere in greutate<&sol;strong><br &sol;>&NewLine;Semintele de in pot fi utile ca parte a unei diete de slabit&period; Acestea contin fibre solubile care devin foarte lipicioase atunci cand sunt amestecate cu apa&period; Sunt eficiente in suprimarea foametei si a poftei de mancare si&comma; eventual&comma; in pierderea in greutate&period;<&sol;p>&NewLine;<p><strong>Beneficii<&sol;strong><br &sol;>&NewLine;Consumul de seminte de in in fiecare zi este un mod eficient de a combate bolile cardiace si vasculare prin scaderea tensiunii arteriale&comma; reglarea colesterolului din sange si cresterea acizilor grasi omega-3 sanatosi pentru inima&period;<&sol;p>&NewLine;<p>Semintele de in imbunatatesc digestia prin ameliorarea diareei si a constipatiei&period; De asemenea&comma; pot reduce nivelul zaharului din sange la diabetici si pot reduce riscul aparitiei mai multor tipuri de cancer&period;<&sol;p>&NewLine;<p><strong>Cum se consuma<&sol;strong><br &sol;>&NewLine;Semintele de in sunt de culoare maro si au coaja tare&period; Pentru a asimila toti nutrientii&comma; semintele de in trebuie zdrobite&comma; nu inghitite intregi&period; Puteti cumpara inul macinat sau&comma; mai bine spus&comma; seminte intregi si le puteti macina &period; Pastrati semintele de in la frigider pentru a le mentine proaspete pentru mai mult timp&period;<&sol;p>&NewLine;<p>Semintele de in sunt delicioase si pot fi adaugate la cereale calde sau reci&comma; iaurt&comma; branza de vaci si chiar fructe&period; Incercati seminte de in in salate&comma; maioneza sau piure de avocado&period; Adaugati-l in aluat pentru clatite&comma; prajituri&comma; briose&comma; paine si alte paste&period;<&sol;p>&NewLine;<p>Dieteticienii si nutritionistii recomanda 1 lingura de seminte de in pe zi&comma; dar puteti urca treptat pana la 5&period;<&sol;p>&NewLine;<p><strong>Efecte secundare<&sol;strong><br &sol;>&NewLine;Desi este un produs atat de sanatos&comma; medicii inca recomanda sa beti multa apa cu aceste seminte&period;<&sol;p>&NewLine;<p><strong>Glicozide cianogene<&sol;strong><&sol;p>&NewLine;<p>Semintele de in contin in mod natural compusi vegetali numiti glicozide cianogene&comma; care se leaga de compusii de sulf din corp pentru a forma tiocianati&period; Cantitati excesive de tiocianati pot afecta functia tiroidiana&period;<&sol;p>&NewLine;<p>Limita de aport de seminte de in este de aproximativ 50 de grame pe zi &lpar;5 linguri&rpar; pentru persoanele sanatoase – persoanele cu probleme tiroidiene ar trebui sa-si limiteze doza&period; Nivelurile mai ridicate pot provoca reactii adverse si pot fi toxice in unele cazuri&period;<&sol;p>&NewLine;<p><strong>Acidul fitic<&sol;strong><&sol;p>&NewLine;<p>Acidul fitic poate reduce absorbtia mineralelor precum fierul si zincul&period; Dar acidul fitic reduce absorbtia mineralelor intr-o singura masa si nu afecteaza toate mesele ulterioare&period; Prin urmare&comma; aceasta nu este o mare problema&comma; cu exceptia persoanelor cu deficit de minerale&comma; cum ar fi fierul&period;<&sol;p>&NewLine;<p><strong>Probleme digestive<&sol;strong><&sol;p>&NewLine;<p>Pentru persoanele care nu sunt obisnuite sa manance multe fibre&comma; ingredientele din seminte de in pot provoca probleme digestive usoare&period; Acestea includ balonare&comma; gaze&comma; dureri abdominale si greata&period; Cel mai bine este sa incepeti cu doze mici – pana la una-doua linguri pe zi&period;&NewLine;

Distribuie pe:
Exit mobile version