<p>Socata, Ètiu toÈi românii, este una dintre băuturile răcoritoare ale copilăriei.</p>
<p>Socul este o plantă amară, iute şi răcoritoare. Scade temperatura, reduce inflamaţiile, calmează iritaţiile şi are proprietăţi diuretice.</p>
<h3>1. ReÈeta simplă</h3>
<p><strong>Ingrediente: </strong>8 litri apă, 1 kg zahăr, 3 lămâi mari, 10 flori mari de soc</p>
<p><strong>Mod de preparare &#8211; </strong>Apa Èi zahărul se pun la fiert Èi se lasă până când se dizolvă zahărul. Apoi se adaug sucul de la cele 2, 3 lămâi Èi se mai lasă să clocotească un pic, câteva minute.</p>
<p>Florile de soc bine spălate se adaugă în oală Èi se amestecă bine. Vasul se lasă o zi într-un loc călduÈ. Apoi se strecoară Èi se pune socata în sticle.</p>
<!-- WP QUADS Content Ad Plugin v. 2.0.94 -->
<div class="quads-location quads-ad1" id="quads-ad1" style="float:none;margin:0px;">

</div>

<p>Ele rezistă la frigider câteva saptămâni. Se serveste rece!</p>
<h3>2. Socată &#8211; ReÈeta tradiÈională cu drojdie</h3>
<p>Socata se poate prepara Èi în alt fel, după reÈeta tradiÈională.</p>
<p>Aceasta este cunoscută sub numele de socată cu drojdie Èi este foarte uÈor de preparat, numai că trebuie lăsată 2, 3 zile, timp în care se amestecă zilnic.</p>
<!-- WP QUADS Content Ad Plugin v. 2.0.94 -->
<div class="quads-location quads-ad3" id="quads-ad3" style="float:none;margin:0px;">

</div>

<p><strong>Ingrediente: </strong>10-12 flori mari soc, 1 kg de zahăr, 2-3 lămâi mari, 8 grame drojdie proaspătă, 8 litri de apă rece.</p>
<p>Este nevoie Èi de un borcan mare, în care să încapă toate ingredientele.</p>
<p><strong>Mod de</strong> <strong>preparare &#8211; </strong>Socata după reÈeta tradiÈională nu necesită fierbere. Florile de soc se pun pe fundul borcanului, apoi se adaugă zahărul, sucul de la lămâi Èi coaja de la lămâi tăiată felii.</p>
<!-- WP QUADS Content Ad Plugin v. 2.0.94 -->
<div class="quads-location quads-ad4" id="quads-ad4" style="float:none;margin:0px;">

</div>

<p>Se adaugă apă doar atât cât să acopere totul Èi se lasă până a doua zi să se macereze. A doua zi se umple borcanul cu apă, se adaugă drojdia Èi se acoperă borcanul cu un tifon.</p>
<p>Se lasă la fermentat 2 sau 3 zile. Timpul necesar depinde de temperatura locului respectiv.</p>
<p>Ca să îÈi dai seama când este gata socata, e suficient să o guÈti. Până când este gata se amestecă în borcan dimineaÈa Èi seara. Apoi se pune în frigider.</p>
<p> ;</p>


Socata cu lâmâie – Rețeta simplă sau rețeta tradițională cu drojdie?
