<p>Stafidele sunt cele mai populare fructe uscate, folosite atât la pregătirea deserturilor tradiţionale, cât şi la prepararea salatelor sau a mâncărurilor exotice.</p>
<p>Acestea se obţin din struguri fără sâmburi, cultivaţi de-a lungul ţărmului Mării Mediterane, în Grecia, Cipru sau Turcia, prin uscare la soare sau în cuptoare speciale.</p>
<p><strong>1. Bune pentru digestie </strong></p>
<p>Stafidele consumate zilnic sunt un adevărat “pansament” pentru stomac, deoarece acestea conţin o cantitate mare de fibre şi ajută la reglarea tranzitului intestinal.</p>
<p>Prin urmare, stafidele au uşor efect laxativ şi previn constipaţia, dar ajută şi la eliminarea mai rapidă a toxinelor din corp.</p>
<!-- WP QUADS Content Ad Plugin v. 2.0.93 -->
<div class="quads-location quads-ad1" id="quads-ad1" style="float:none;margin:0px;">

</div>

<p><strong>2. Reduc aciditatea </strong></p>
<p>Stafidele sunt resurse importante de potasiu şi magneziu, elemente care ajută la reducerea acidităţii gastrice şi a eliminării toxinelor din orgasnism, prevenindu-se astfel riscul de boli precum artrita, guta, pietrele la rinichi sau bolile cardiace.</p>
<p><strong>3. Ameliorează simptomele anemiei </strong></p>
<!-- WP QUADS Content Ad Plugin v. 2.0.93 -->
<div class="quads-location quads-ad3" id="quads-ad3" style="float:none;margin:0px;">

</div>

<p>Conţinutul bogat de fier şi complexul de vitamina B pe care îl conţin stafidele ajută la ameliorarea anemiei, iar cuprul stimulează producerea de celule roşii din sânge, celule cu rol extrem de important, şi anume cel de a transporta oxigenul către ţesuturi.</p>
<p><strong>4. Au efect anticancerigen </strong></p>
<p>Un antioxidant numit catehină prezent în stafide ajută la protejarea împotriva acţiunii nocive a radicalilor liberi, care pot provoca tumori şi cancer de colon.</p>
<!-- WP QUADS Content Ad Plugin v. 2.0.93 -->
<div class="quads-location quads-ad4" id="quads-ad4" style="float:none;margin:0px;">

</div>

<p><strong>5. Tratează infecţiile </strong></p>
<p>Stafidele deţin fitonutrienţi polifenolici, cunoscuţi ca şi antioxidanţi cu efect antiinflamator.</p>
<p>De asemenea, aceştia au proprietăţi antibacteriene şi ajută la reducerea febrei şi distrugerea bacteriilor şi virusurilor, astfel încât ne protejează de răceli sau alte viroze respiratorii, prin întărirea sistemului imunitar.</p>
<p><strong>6. Măresc libidoul </strong></p>
<p>Consumul de stafide este indicat şi pentru viaţa amoroasă. Aceste fructe conţin un aminoacid numit arginină, care are potenţial de mărire a libidoului şi care sporeşte senzaţia de excitare.</p>
<p>Este indicat consumul mai ales pentru bărbaţi, în tratamentul disfuncţiilor erectile, dar şi ca energizant.</p>
<p><strong>7. Bune pentru ochi </strong></p>
<p>Antioxidanţii din stafide protejează vederea de radicalii liberi, care pot slăbi acuitatea vizuală şi care pot creşte riscul de afecţiuni oculare degenerative cum este cataracta.</p>
<p>Stafidele sunt o sursă bună de vitamina A şi betacaroten, care sunt de asemenea excelente în protejarea ochilor.</p>
<p><strong>8. Protejează împotriva cariilor </strong></p>
<p>Stafidele conţin acid oleanoic, substanţă esenţială pentru păstrarea sănătăţii dinţilor. În plus, antioxidanţii cu rol antibacterian împiedică dezvoltarea bacteriilor din cavitatea orală, iar calciul previne deteriorarea dinţilor.</p>
<p><strong>9. Cresc pofta de mâncare </strong></p>
<p>Dacă doreşti cu disperare să mai pui câteva kilograme, atunci stafidele trebuie să devină cele mai bune prietene ale tale.</p>
<p>Introdu-le în alimentaţie pentru că sunt bogate în fructoză şi glucoză, elemente care îţi vor da multă energie, dar care ajută şi la creşterea apetitului, ajutându-te în acelaşi timp să iei în greutate fără să acumulezi colesterol “rău” în organism.</p>
<p><strong>10. Ajută la întărirea sistemului osos </strong></p>
<p>Cantitatea mare de calciu din stafide este benefică pentru dezvoltarea şi menţinerea unui sistem osos rezistent atât la copii, cât şi la adulţi.

Iată care sunt cele mai importante zece beneficii ale stafidelor:
