Stim că ținutul în brate este benefic pentru nou-născuti, acesta fiind si unul dintre motivele pentru care atât de multi părinti apelează la contactul piele pe piele înca din primele zile de viată. Un studiu intreprins de cei de la University of British Columbia a demonstrat că tinutul în brate si afectiunea primită de bebelus de la părinti au efecte mult mai puternice decât credeam.

Potrivit studiului, care a fost publicat in Jurnalul Development and Psychopathology, tinutul in brate si imbratisarile bebelusului au impact la nivel molecular. Cu alte cuvinte, cand iti tii bebelusul in brate si il „coplesesti” cu iubire, ii modifici genele.

Oamenii de stiinta au urmarit 94 de bebelusi, perfect sanatosi, timp de 4,5 ani. Acestia le-au solicitat parintilor sa tina jurnale zilnice cu orele la care bebelusii au mancat, au dormit, au plans, precum si cu timpul pe care micutii l-au petrecut in bratele lor sau in contactul piele pe piele.

Dupa aproape 5 ani, oamenii de stiinta au recoltat analize copiilor si le-au examinat ADN-ul. Cercetatorii au descoperit faptul ca acei bebelusi care au fost mai putin tinuti in brate si carora li s-a oferit mai putina afectiune aveau un profil molecular al celulelor slab dezvoltat in raport cu varsta lor.

„Planuim sa urmarim daca aceasta „imaturitate biologica” pe care am observat-o la copiii tinuti mai putin in brate are vreun impact asupra sanatatii lor, in special in ceea ce priveste dezvoltarea psihologica. Daca studiile ulterioare vor demonstra acest lucru, vom putea evidentia si mai bine importanta pe care contactul fizic dintre parinte si copil il are”, a declarat Sarah Moore, unul dintre autorii studiului.

Intre timp, parintii nu ar trebui sa-si faca probleme ca isi tin bebelusii prea mult in brate pentru ca nu doar celulele beneficiaza de acest contact, ci si creierul micutilor. Un alt studiu facut de Nationwide Children’s Hospital din Columbus, Ohio, a demonstrat faptul ca afectiunea si imbratisarile oferite copiilor au efecte de durata si importante in dezvoltarea creierului micutilor.