<p>Da, gospodinelor, suntem în plin sezon a „conservelor pentru iarnă”, aşa că îţi prezintam o reţetă de varză murată pentru iarnă la butoi, oferită de cea mai bătrână gospodină din Ţinutul Secuiesc!</p>
<p>Poţi uita de ea câţiva ani, se va păstra foarte bine!</p>
<p><strong>Ce trebuie să Ètii când alegi varza?</strong> Să fie bine coaptă, îndesată, albă Èi cu foi subÈirele (să-Èi fie de folos la sarmale).</p>
<p><strong>Iar saramura se pregăteÈte pe cântar:</strong> la fiecare 10 litri de apă câte 500 gr de sare grunjoasă, din cea potrivită pentru murături.</p>
<p>CureÈi bine butoiul de varză (îl speli Èi-l zvânÈi) apoi aÈezi pe fundul lui câÈiva butuci (mai scunzi) de lemn. Azvârli deasupra lor condimentele: crenguÈe de cimbru, piper (legat în săculeÈe de tifon), mărar uscat.</p>
<!-- WP QUADS Content Ad Plugin v. 2.0.93 -->
<div class="quads-location quads-ad1" id="quads-ad1" style="float:none;margin:0px;">

</div>

<p>CureÈi Èi tai morcovi Èi rădăcini de Èelină în felii rotunde, cureÈi Èi tai pe lungime rădăcini de hrean – Èi le arunci Èi pe ele în butoi (poÈi să le pui pe toate ori numai o parte Èi restul să le tot arunci printre căpăÈânile de varză, pe măsură ce le îndeÈi în butoi).</p>
<p>Unii mai adaugă sfeclă roÈie – Èi-atunci varza va căpăta o culoare roz, ori boabe de porumb – care vor face varza galbenă-aurie.</p>
<p>Fiecare varză o tai drept de la cotor, apoi scobeÈti înăuntrul ei Èi-i pui câte un picuÈ de sare. Verzele se aÈază în butoi numai cu cotorul în sus.</p>
<!-- WP QUADS Content Ad Plugin v. 2.0.93 -->
<div class="quads-location quads-ad3" id="quads-ad3" style="float:none;margin:0px;">

</div>

<p>Se-apasă bine, se pune un grătar de lemn deasupra, se presează cu două-trei pietre de râu sau de granit Èi se acoperă cu un Èervet mare, curat. Se lasă aÈa… două zile.</p>
<p>PregăteÈti în timpul ăsta saramura. Nimic altceva decât apă Èi sare. Ai grijă să se topească bine sarea, până la ultimul grăuncior. Apoi, când cele două zile s-au împlinit, torni saramura peste verze. Mai potriveÈti o dată grătarul de lemn Èi pietrele, ca să fie bine fixate, Èi pui capacul.</p>
<p>În următoarele zile, varza trebuie pritocită… De trei sau patru ori în prima săptămână. Mai întâi iei spuma care s-a făcut, cu spumiera. Apoi, scoÈi pietrele Èi grătarul, le speli Èi le usuci.</p>
<!-- WP QUADS Content Ad Plugin v. 2.0.93 -->
<div class="quads-location quads-ad4" id="quads-ad4" style="float:none;margin:0px;">

</div>

<p>Ètergi cu o cârpă uscată Èi pereÈii Èi marginea butoiului (până la nivelul moarei). Iei un furtun gros Èi lung, îl bagi în moare, strecurându-l printre verze, Èi sufli cu putere în el.

Varză murată pentru iarnă la butoi! O reţetă a celei mai bătrâne gospodine din Ţinutul Secuiesc!
