ValentinaVNB

Varză murată pentru iarnă la butoi! O reţetă a celei mai bătrâne gospodine din Ţinutul Secuiesc!

<p>Da&comma; gospodinelor&comma; suntem în plin sezon a „conservelor pentru iarn&abreve;”&comma; a&scedil;a c&abreve; î&tcedil;i prezintam o re&tcedil;et&abreve; de varz&abreve; murat&abreve; pentru iarn&abreve; la butoi&comma; oferit&abreve; de cea mai b&abreve;trân&abreve; gospodin&abreve; din &Tcedil;inutul Secuiesc&excl;<&sol;p>&NewLine;<p>Po&tcedil;i uita de ea câ&tcedil;iva ani&comma; se va p&abreve;stra foarte bine&excl;<&sol;p>&NewLine;<p><strong>Ce trebuie s&abreve; știi când alegi varza&quest;<&sol;strong> S&abreve; fie bine coapt&abreve;&comma; îndesat&abreve;&comma; alb&abreve; și cu foi subțirele &lpar;s&abreve;-ți fie de folos la sarmale&rpar;&period;<&sol;p>&NewLine;<p><strong>Iar saramura se preg&abreve;tește pe cântar&colon;<&sol;strong> la fiecare 10 litri de ap&abreve; câte 500 gr de sare grunjoas&abreve;&comma; din cea potrivit&abreve; pentru mur&abreve;turi&period;<&sol;p>&NewLine;<p>Cureți bine butoiul de varz&abreve; &lpar;îl speli și-l zvânți&rpar; apoi așezi pe fundul lui câțiva butuci &lpar;mai scunzi&rpar; de lemn&period; Azvârli deasupra lor condimentele&colon; crenguțe de cimbru&comma; piper &lpar;legat în s&abreve;culețe de tifon&rpar;&comma; m&abreve;rar uscat&period;<&sol;p>&NewLine;<&excl;-- WP QUADS Content Ad Plugin v&period; 2&period;0&period;93 -->&NewLine;<div class&equals;"quads-location quads-ad1" id&equals;"quads-ad1" style&equals;"float&colon;none&semi;margin&colon;0px&semi;">&NewLine;&NewLine;<&sol;div>&NewLine;&NewLine;<p>Cureți și tai morcovi și r&abreve;d&abreve;cini de țelin&abreve; în felii rotunde&comma; cureți și tai pe lungime r&abreve;d&abreve;cini de hrean – și le arunci și pe ele în butoi &lpar;poți s&abreve; le pui pe toate ori numai o parte și restul s&abreve; le tot arunci printre c&abreve;p&abreve;țânile de varz&abreve;&comma; pe m&abreve;sur&abreve; ce le îndeși în butoi&rpar;&period;<&sol;p>&NewLine;<p>Unii mai adaug&abreve; sfecl&abreve; roșie – și-atunci varza va c&abreve;p&abreve;ta o culoare roz&comma; ori boabe de porumb – care vor face varza galben&abreve;-aurie&period;<&sol;p>&NewLine;<p>Fiecare varz&abreve; o tai drept de la cotor&comma; apoi scobești în&abreve;untrul ei și-i pui câte un picuț de sare&period; Verzele se așaz&abreve; în butoi numai cu cotorul în sus&period;<&sol;p>&NewLine;<&excl;-- WP QUADS Content Ad Plugin v&period; 2&period;0&period;93 -->&NewLine;<div class&equals;"quads-location quads-ad3" id&equals;"quads-ad3" style&equals;"float&colon;none&semi;margin&colon;0px&semi;">&NewLine;&NewLine;<&sol;div>&NewLine;&NewLine;<p>Se-apas&abreve; bine&comma; se pune un gr&abreve;tar de lemn deasupra&comma; se preseaz&abreve; cu dou&abreve;-trei pietre de râu sau de granit și se acoper&abreve; cu un șervet mare&comma; curat&period; Se las&abreve; așa… dou&abreve; zile&period;<&sol;p>&NewLine;<p>Preg&abreve;tești în timpul &abreve;sta saramura&period; Nimic altceva decât ap&abreve; și sare&period; Ai grij&abreve; s&abreve; se topeasc&abreve; bine sarea&comma; pân&abreve; la ultimul gr&abreve;uncior&period; Apoi&comma; când cele dou&abreve; zile s-au împlinit&comma; torni saramura peste verze&period; Mai potrivești o dat&abreve; gr&abreve;tarul de lemn și pietrele&comma; ca s&abreve; fie bine fixate&comma; și pui capacul&period;<&sol;p>&NewLine;<p>În urm&abreve;toarele zile&comma; varza trebuie pritocit&abreve;… De trei sau patru ori în prima s&abreve;pt&abreve;mân&abreve;&period; Mai întâi iei spuma care s-a f&abreve;cut&comma; cu spumiera&period; Apoi&comma; scoți pietrele și gr&abreve;tarul&comma; le speli și le usuci&period;<&sol;p>&NewLine;<&excl;-- WP QUADS Content Ad Plugin v&period; 2&period;0&period;93 -->&NewLine;<div class&equals;"quads-location quads-ad4" id&equals;"quads-ad4" style&equals;"float&colon;none&semi;margin&colon;0px&semi;">&NewLine;&NewLine;<&sol;div>&NewLine;&NewLine;<p>Ștergi cu o cârp&abreve; uscat&abreve; și pereții și marginea butoiului &lpar;pân&abreve; la nivelul moarei&rpar;&period; Iei un furtun gros și lung&comma; îl bagi în moare&comma; strecurându-l printre verze&comma; și sufli cu putere în el&period;&NewLine;

Distribuie pe:
Exit mobile version