1. Nu beți cafea după cină

Problema este cofeina. Poate că vi s-a părut o bună idee să mai beți una ai pe seară, dar pe la 3 dimineața, când veți fi încă treaz, veți regreta asta.

Atenție! Cofeina se găsește în multe alimente și băuturi: anumite ceaiuri, ciocolată, băuturi energizante sau acidulate. Citiți etichetele produselor, pentru a fi siguri.

2. Nu beți alcool seara

Un pahar de alcool pare relaxant înainte de culcare? Greșit.

Alcoolul dereglează somnul profund, care este important pentru odihnă, memorie și alte lucruri pe care le face creierul în timpul somnului. Vă poate face suficient de somnoros ca să adormiți, dar vă trezește câteva ore mai târziu și vă face să dormiți prost. În plus, provoacă și deshidratare.

3. Nu navigați pe internet

Lumina artificială pe timp de noapte poate fi dăunătoare somnului.

„Lumina albastră” emisă de smartphone-uri, tablete, laptopuri și computere este deosebit de proastă. Inclusiv cea emisă de televizoare. Închideți ecranele luminoase cu 2-3 ore înainte de culcare pentru a vă pregăti corpul de odihnă.

4. Nu trageți un pui de somn și nu dormiți prea mult

Un pui de somn pare a fi o modalitate excelentă de a recupera din somnul pierdut. Dar dacă trageți unul după ora 15.00, s-ar putea să vă afecteze somnul de noapte.

Deci, după această oră, fără pui de somn și fără cafea, recomandă experții WebMD. Ca să depășiți somnolența e suficient să vă stropiți pe față cu apă rece sau să faceți o plimbare rapidă. De asemenea, nu dormiți mai mult de 7-9 ore pe noapte.

Poate părea o idee bună să recuperezi orele pierdute de odihnă din nopțile precedente, dar nu în realitate dacă dormi într-o dimineață câteva ore în plus nu compensează mare lucru din somnul pierdut. Vă va afecta ciclul normal de culcare și trezire și vă veți simți mintea încețoșată. Păstrați programul regulat.

5. Nu încălziți prea tare dormitorul

Probabil că ați observat că vă este mai greu să adormiți când este cald. Dar știați că vă poate afecta și calitatea somnului? Și umiditatea ridicată îl poate afecta.

La fel ca multe alte lucruri bune din viață, dacă vrei să te odihnești bine, trebuie să păstrezi o temperatură constantă și mai joasă de 23 de grade.

6. Nu mâncați înainte de culcare

O masă mare sau o gustare luată înainte de a vă băga în pat vă poate supraîncărca metabolismul și vă poate accelera activitatea creierului, ceea ce ar putea duce la indigestie și chiar la coșmaruri. Dar nu îi afectează pe toți în același mod.

Dacă sunteți obișnuit cu gustări la miezul nopții, păstrați un jurnal cu ceea ce se întâmplă când mâncați târziu pentru a vedea dacă vă afectează somnul sau nu.

7. Nu beți prea multă apă

Beți suficentă apă cât să fiți hidratat, dar nu atât de mult încât să vă întrerupă somnul, cu pauze repetate de mers la toaletă.

De aceea, cel mai bine este să distribuiți cantitatea de apă pe care o beți pe parcursul zilei, nu să beți multă seara ca să recuperați ce n-ați băut în timpul zilei.

Distribuie pe: