Deteriorarea treptata a rinichilor nostri trece adesea neobservata mult timp. Uneori, chiar si obiceiurile pot face ravagii asupra rinichilor nostri si, atunci cand problemele sunt descoperite in cele din urma, poate fi prea tarziu.
Ingrijirea rinichilor nostri merge mana in mana cu ingrijirea sanatatii si bunastarii noastre. Daca doriti ca rinichii nostri sa fie sanatosi si sa va serveasca bine in viitorul apropiat, ar trebui sa evitati obiceiurile de mai jos.
1. Obiceiul de a bea bauturi racoritoare indulcite cu zahar
Consumul a doua sau mai multe bauturi carbogazoase pe zi (atat dietetice, cat si obisnuite) poate fi asociat cu un risc crescut de boli de rinichi, potrivit unui studiu.
2. Fumat
S-a constatat ca fumatul este asociat cu ateroscleroza. Ingustarea si intarirea vaselor de sange afecteaza alimentarea cu sange a tuturor organelor vitale, inclusiv a rinichilor. Potrivit unui studiu, doua tigari pe zi sunt suficiente pentru a dubla numarul de celule endoteliale din sangele nostru. Acesta este un semn de deteriorare a arterelor.
3. Lipsa vitaminei B6
O dieta sanatoasa este esentiala pentru o functie renala buna. Lipsa vitaminei B6 creste riscul aparitiei pietrelor la rinichi, potrivit cercetarilor. Pentru o functie renala optima, trebuie sa consumati zilnic cel putin 1,3 miligrame de vitamina B6. Cele mai bogate surse de vitamina B6 sunt pestele, mazarea, ficatul de vita, cartofii si legumele cu amidon, precum si fructele, cu exceptia citricelor.
4. Lipsa de exercitiu
Exercitiul este un alt mod de a va proteja rinichii. Un studiu amplu, publicat in Jurnalul Societatii Americane de Nefrologie, a constatat ca femeile care fac exercitii in post-menopauza au 31% mai putine sanse de a dezvolta pietre la rinichi. In general, mentinerea unei greutati sanatoase va reduce sansele aparitiei pietrelor la rinichi.
5. Lipsa de magneziu
Daca nu obtineti suficient magneziu, corpul dumneavoastra nu poate absorbi si metaboliza in mod corespunzator calciul, ceea ce poate duce la exces de calciu si litiaza renala . Consumati legume cu frunze, fasole, seminte si nuci pentru a preveni acest proces. Un avocado este, de asemenea, o sursa buna de magneziu.
6. Nu bei suficienta apa
Pentru ca rinichii nostri sa isi indeplineasca functiile, au nevoie de suficienta apa. Daca nu bem suficient, toxinele pot incepe sa se acumuleze in sange, din cauza lipsei lichidelor care sa fie eliminate din rinichi.
7. Golirea prematura a vezicii urinare
Cand natura suna, ar trebui sa asculti. Pastrarea urinei in vezica urinara este o idee proasta. Daca acest lucru se intampla in mod regulat, exista riscul cresterii presiunii urinare in rinichi, ceea ce poate duce la insuficienta renala sau incontinenta.
8. Consumati cantitati excesive de sare
Sarea este importanta pentru organism, dar utilizarea sa trebuie limitata. Aportul excesiv de sare poate creste tensiunea arteriala si poate pune prea multa presiune pe rinichi. Nu ar trebui sa mananci mai mult de 5,8 grame de sare pe zi, deci nu trebuie suprautilizata.
9. Ignorarea medicamentelor necesare
Hipertensiunea arteriala si diabetul de tip 2 sunt doua afectiuni foarte frecvente care sunt adesea cauzate de stilul de viata sau de alimentatia slaba. Daca suferiti deja de oricare dintre aceste doua afectiuni, aveti grija la daunele pe care le pot face rinichilor nostri si protejati-va organele pretioase luand medicamentele prescrise.
10. Prea multa proteina
Prea multe proteine din dieta noastra dauneaza rinichilor. Subprodus al digestiei proteinelor, amoniacul este o toxina pe care rinichii nostri congestionati trebuie sa o neutralizeze. Cu cat sunt mai multe proteine, cu atat este mai mare sarcina asupra rinichilor, care dupa un timp poate duce la deteriorarea functiei renale.