Pasca este un cozonac traditional facut din aluat dospit umplut cu branza de vaci, stafide, smantana si altele, care se mananca de obicei la Pasti de catre crestinii ortodocsi. Iata mai jos 9 retete de PASCA: cu branza si stafide, cu ciocolata si multe altele.
1. Reteta pasca cu branza dulce si stafide
Ingrediente pasca cu branza dulce si stafide
Pentru aluat: 300 g faina, 60 ml lapte, 200 g zahar, 2 galbenusuri, 200 g unt, 25 g drojdie, coaja de lamaie si portocala
Pentru umplutura: un kilogram branza de vaci, 2 linguri smantana, 2 linguri faina, 4 oua, 250 g zahar, 200 g stafide, 2 pliculete zahar vanilat, coaja de lamaie si de portocala, un praf de sare.
Mod de preparare: Intr-un bol se pune faina, se face un gol la mijloc si se adauga ouale, maiaua pregatita din drojdie, lapte si putin zahar si se framanta adaugandu-se toate ingredientele. Se obtine un aluat de cozonac si se lasa sa creasca langa o sursa de caldura.
Separat, in alt bol, se pun: branza de vaci, smantana, zaharul, coaja de lamaie si de portocala, un praf de sare, faina, zaharul vanilat si ouale. Toate acestea se amesteca cu mixerul iar la sfarsit se adauga stafidele.
Foaia de aluat, dupa ce a crescut, se asaza in tava unsa cu unt. Se formeaza cu mana, pe planseta un sul rasucit de grosimea unui deget si se taie in doua. Cele doua bucati se intind cu sucitorul. Prima foaie se asaza in tava unsa cu unt, se toarna compozitia de branza si apoi se acopera cu cealalta foaie, presandu-se usor sa nu iasa branza.
Se baga in cuptor la o temperatura potrivita, aceeasi de la inceput pana la sfarsit. Dupa ce s-a copt, se lasa la racit la temperatura camerei cateva ore, se pudreaza cu zahar si se serveste ornata cu frunzulite de menta.
2. Reteta pasca fara aluat
Ingrediente: 1 kg branza dulce de vaci; 250 ml smantana; 6 oua; 250 g zahar; 6 linguri de gris; 1-2 plicuri budinca de vanilie; 1 plic praf de copt; coaja de la 1 lamaie; 5 pliculete zahar vanilat; 150 g stafide;
Mod de preparare: Pentru pasca fara aluat se amesteca mai intai branza cu zaharul, zaharul vanilat, coaja de la lamaie, praful de budinca si praful de copt, smantana, grisul, stafidele, galbenusurile de ou si albusurile batute spuma.
Daca branza este prea moale se mai poate adauga gris. Se tapeteaza o forma rotunda de tort cu hartie de copt, se toarna compozitia si se baga la cuptor. Se lasa aproximativ o ora la copt. Se lasa la racit in tava, se pudreaza cu zahar si se taie cand s-a racit de tot.
3. Reteta pasca cu smantana
Ingrediente: 400-500 g aluat de cozonac (depinde, fireste, de dimensiunile tavii), unt pentru uns forma
Pentru umplutura: 700 g smantana, 2 linguri de faina, 3 oua intregi, plus 2 galbenusuri, 200 g zahar, 1 varf de cutit de sare, 75 g stafide, arome dupa gust: vanilie, coaja rasa de lamaie etc, 1 paharel de rom (facultativ).
Mod de preparare: Separati albusurile de galbenusuri si puneti stafidele la inmuiat, de preferinta in rom (daca nu, in apa calduta).
Frecati galbenusurile cu zaharul si sarea, pana cand compozitia se albeste si devine cremoasa. Adaugati faina, smantana, aromele, amestecand in continuare, ca sa fie compozitia cat mai omogena. La sfarsit adaugati albusurile batute spuma, incorporandu-le si pe ele, cu miscari delicate de jos in sus.
Intindeti aluatul foaie, potriviti-l in tava unsa, iar ce va ramane pastrati pentru decor (un snurulet impletit de jur-imprejur, eventual si o cruce la mijloc, in fine, dumneavoastra stiti mai bine).
Turnati cu grija compozitia peste aluat (sa aiba si-un pic de loc, ca se umfla putin), presarati stafidele, bine scurse, si bagati tava in cuptorul incins la foc potrivit, unde trebuie sa stea cam 1/2 ora (sau pana se rumeneste frumos).