1. Efectul diuretic
Vitamina C este o vitamina hidrosolubila, ceea ce inseamna ca se dizolva in apa, deci se elimina pe cale urinara. Asadar, prea multa vitamina C poate actiona ca un diuretic. De aceea, atunci cand luam suplimente cu vitamina C trebuie sa consumam o cantitate suficienta de lichide pentru a mentine corpul hidratat.
2. Pietre la rinichi
In organism vitamina C se metabolizeaza rezultand o substanta cunoscuta sub denumirea de oxalat. O parte din acest oxalat format este eliminat din organism pe cale urinara.
Daca cantitatea de oxalat este prea mare (de la prea multa vitamina C) acesta ramane in rinichi formand cunoscutele pietre la rinichi, care in unele cazuri sunt foarte dureroase si pot crea complicatii serioase ce necesita interventii chirurgicale.
3. Probleme gastro-intestinale
Vitamina C poate creste cantitatea de aluminiu si fier din intestin fapt ce poate duce la dureri de stomac, crampe abdominale, gaze, diaree, greata, voma sau constipatie.
Complicatiile gastro-intestinale sunt datorate si efectului osmotic produs de vitamina C, care face ca in intestin sa se absoarba mai multa apa, fapt ce poate perturba functia tractului intestinal.
4. Migrene si dureri de cap
Din fericire acestea au fost raportate doar la 1% din pacienti si la o doza de 6000 mg/zi. Dar, sunt cazuri cand unele persoane ajung sa depaseasca aceasta cantitate. De obicei durerile de cap sunt insotite de ameteli, iar in literatura se vorbeste chiar si de stari de lesin.
5. Hemocromatoza
Hemocromatoza este o afectiune in care fierul se depune in toate tesuturile organismului. Dupa cum stim vitamina C favorizeaza absorbtia fierului. Prea multa vitamina C poate, in teorie, sa duca la absorbtia unei cantitati mari de fier cauzand hemocromatoza.
6. Daune oxidative
Unul dintre principalele beneficii ale vitaminei C este efectul antioxidant puternic, fapt ce ajuta la neutralizarea radicalilor liberi din organism. Desi vitamina C este in mod cert un antioxidant, in unele experimente de laborator, concentratii mari de vitamina C au dus la formarea de radicali liberi daunatori pentru celule.
7. Interactiuni cu unele boli
Vitamina C poate provoca reactii adverse suplimentare la persoanele cu anumite boli, cum ar fi: diabetul zaharat, cancer, siclemie, tulburari metabolice ale fierului sau deficit de G6-PDH (glucozo-6-fosfat degidrogenaza).