Cauzele apariției senzației de de nod în gât pot fi variate. „Poate fi vorba de la un debut de viroză până la probleme de glandă tiroidă.

Principalele cauze pentru care apare aceasta senzatie sunt:

1. O dereglare a glandei tiroide, cu anomalii vizibile la ecografie, poate reprezenta una dintre cauzele acestei senzatii neplacute. Tratamentul este stabilit de catre medicul endocrinolog in urma unor analize specifice , in cazurile grave, putandu-se ajunge la tiroidectomie.

2. Refluxul gastro-esofagian poate duce la incordarea muschilor esofagului, pentru a fi impiedicata ajungerea acidului gastric in cavitatea bucala.

Chiar daca nu exista senzatia de arsura, in urma unor investigatii, printre care se va numara probabil si o endoscopie, un gastroenterolog iti poate da diagnosticul si un tratament adecvat.

3. Disfuncția sfincterului esofagian superior

Anomaliile funcției sfincterului esofagian superior au fost asociate cu globus pharyngeus, mai ales cele manifestate prin creșterea presiunii de la nivelul acestui sfincter.

28% dintre pacienții cu globul au o presiune mai crescută la nivelul sfincterului esofagian superior, comparativ cu 3% din populația fără globul, ceea ce sugerează că hipertensiunea la acest nivel este cauza secundară de globul, după refluxul gastroesofagian.

4. Inflamatia mucoasei faringiene, aparuta in urma diverselor afectiuni acute sau cronice, cum ar fi rinitele, amigdalitele si sinuzitele. Un medic ORL-ist este in masura sa stabileasca cu exactitate cauza si ce trebuie facut in acest caz.

5. Leziunile mucoasei faringiene, cauzate de o trauma, cum ar fi inghitirea unui os de mici dimensiuni sau a unei bucati dintr-un aliment dur, reprezinta o alta cauza care poate sta la vaza senzatiei de nod in gat.

6. Nu in ultimul rand, stresul este un factor determinant in cazul acestui simptom neplacut. Starile de anxietate si de nervozitate pot fi insotite de senzatia de nod in gat, iar in cazul in care apar si atacurile de panica, este indicat sa ceri sfatul unui psihoterapeut. Stresul poate cauza si agrava o multime de afectiuni, fie ele chiar si in stadiu incipient.

Distribuie pe: