Rinichii sunt organe vitale interne situate în partea superioară a abdomenului, cu rol principal de a filtra sângele şi de a elimina prin urină substanţele dăunătoare sau inutile organismului.

Pentru a menţine rinichii sănătoşi sau pentru a-i trata de diferite afecţiuni, este foarte important să acordăm atenţie alimentaţiei.

Persoanele care suferă de boli renale cronice (au un risc mai mare de a dezvolta boli cardiovasculare) sau urmează dializă sunt sfătuite să consume alimente bogate în antioxidanţi, care ajută la neutralizarea radicalilor liberi şi implicit, a menţinerea sănătăţii rinichilor:

Varza

Varza este bogată în fitochimicale, compuşi chimici care ȋmpiedică acţiunea negativă a radicalilor liberi.

Conopida

Conopida este o legumă cruciferă bogată în vitamina C, fiind o sursă bună de fibre şi acid folic.

Ceapa

Ceapa albă sau roşie ajută la scăderea colesterolului, conţine vitamine şi minerale, şi este excelentă pentru întărirea sistemului imunitar.

Merele

Consumul regulat de mere cu coajă (în special cele roşii) ţine la distanţă afecţiunile inimii, reduce riscul de cancer şi menţine rinichii sănătoşi.

Cireşele şi vişinele

Atât cireşele, cât şi vişinele, sunt fructe bogate în antioxidanţi şi fitochimicale care protejează inima, scad colesterolul şi detoxifică organismul, având un rol important în menţinerea rinichilor sănătoşi.

Peştele de apă dulce

Peştele de apă dulce are un conţinut redus de potasiu şi conţine acizi graşi esenţiali Omega 3 şi Omega 6 care protejează inima şi întăresc sistemul imunitar.

Uleiul de măsline

Uleiul de măsline conţine grăsimi mononesaturate, sănătoase, care protejează împotriva oxidării.

Este o sursă importantă de acid oleic, un acid gras antiinflamator, conţine polifenoli şi compuşi antioxidanţi care previn inflamația şi oxidarea.

Distribuie pe: