În multe parcuri, piețe, marginile drumurilor putem întâlni frumoasa coroană obișnuită, tei parfumați, care nu numai că ne răsfăță ochii și nasul, dar au și efecte benefice minunate.

De obicei, ceaiul este consumat de mulți, dar poate fi folosit și pentru prepararea siropului, care este, de asemenea, o băutură eficientă din plante. A fost folosit în medicina populară de secole.

Cele mai semnificative dintre ingredientele sale active sunt flavonoidele precum tilirosida, quercetina, camforitina, dar conține și taninuri, substanțe mucoase și uleiuri esențiale.

Nu toate florile de tei sunt potrivite pentru uz casnic. Argintiul este de obicei utilizat numai în scopuri industriale. Este de culoare argintie, iar spatele frunzelor sale sunt pufoase. În schimb, teiul larg și cu frunze înguste, care are frunze verzi și spatele fără păr, poate fi, de asemenea, folosit în scopuri medicinale.

Momentul potrivit este când este în plină înflorire (mijlocul-sfârșitul lunii mai), cel puțin 2/3 din flori sunt deschise. Acesta este momentul în care conținutul de ingredient activ este cel mai ridicat.

Efectele sanatatii 

Una dintre cele mai bune plante medicinale pentru răceli și gripă, deoarece este antivirală și un bun mucolitic. Ajută la digestie, stimulează producerea acidului gastric și a bilei, reduce crampele și supărarea stomacului.

Are un efect sedativ excelent în caz de nervozitate, anxietate și stres. Chiar și în caz de insomnie, este recomandat să beți ceai înainte de culcare.

Rețetă de sirop de tei

Ingrediente:

(pentru aproape 3,5 litri)
4-5 pumni de flori de tei spălate
2 kg zahăr granulat
3 l apă (fiartă, răcită)
2 lămâi mari feliate (fără coajă)
1 linguriță de acid citric
1 linguriță acid tartric

Mod de pregătire:

După ce spălați florile de tei, lăsați să picure apa din ele și puneți-le într-un borcan de 5 litri. Se dizolvă zahărul granulat în 3 litri de apă fiartă și răcită. Adăugați lămâia, acidul citric și acidul tartric și amestecați bine. Se toarnă peste floarea de tei.

Atașați un material (pânză, șervețel) peste borcan. Se lasă 3 zile și se amestecă de mai multe ori pe zi (4-5). După a treia zi, filtrați și turnați în sticle de sticlă, care sunt bine închise.

Distribuie pe: