Ardeiul iute are o mare varietate de beneficii pentru sanatate, inclusiv capacitatea de a preveni anumite tipuri de cancer, reduce presiunea sanguina, ajuta la gestionarea diabetului zaharat, protejeaza impotriva bolilor de inima si altele.

Cele mai multe dintre beneficiile de sanatate ale ardeilor iuti sunt atribuite vitaminelor, mineralelor si substantelor nutritive, inclusiv capsaicina, fier, magneziu, fosfor, potasiu si fibre dietetice, precum si vitaminelor A, K, C si B6.

Prevenirea cancerului – Aceste substante au demonstrat ca reduc semnificativ sansele de aparitie a cancerului, in special a cancerului de prostata, a plamanilor si a cancerului pancreatic. Capsaicina, substanta prezenta in ardeiul iute, poate declansa moartea celulelor canceroase (apoptoza).

Cercetarile refitoare la cancerul de prostata arata ca aceasta substanta (capsaicina) poate distruge in mod eficient celule canceroase. In urma unei terapii de patru saptamani, capsaicina stopeaza cresterea celulelor cancerului de prostata, iar tumorile au fost reduse in mod semnificativ in cazul majoritatii testelor. Este recomandata administrarea unei cantitati de 400 mg de capsaicina de trei ori pe saptamana pentru a preveni cancerul de prostata.

Sanatatea inimii – Ardeiul iute reduce prezenta colesterolului si a trigliceridelor, ambele putand duce la conditii periculoase care pot pune viata in pericol. De asemenea, capsaicina largeste si relaxeaza vasele de sange, reducand tensiunea arteriala, usurand astfel trecerea sangelui prin vene si artere, reducand stresul asupra intregului sistem cardiovascular.

Ardeiul iute are efecte benefice asupra sistemului circulator, cum ar fi alimentarea elementelor vitale din structura celulara a capilarelor, venelor, arterelor si ajutorul oferit pentru echilibrarea tensiunii arteriale.

De aceea, ardeiul iute este unul dintre cele mai potrivite remedii pentru hipertensiunea arteriala, curata arterele si contribuie la diminuarea valorilor colesterolului rau sau trigliceridelor.

Imbunatateste digestia – Potrivit medicinei Ayurveda, gustul iute stimuleaza apetitul si imbunatateste digestia. Alimentele care sunt digerate bine ofera organimsului nutrientii necesari si energie, iar alimentele care nu sunt digerate bine produc toxine. Proprietati importante tinand cont de faptul ca digestia este esentiala pentru sanatatea noastra.

Gestionarea si prevenirea diabetului zaharat – Adaugarea ardeiului iute si, mai important, a capsaicinei in dieta dumneavoastra va poate ajuta sa reduceti multe dintre conditiile asociate diabetului zaharat. Capsaicina poate ajuta la controlul nivelurilor de insulina din organism.

Imbunatateste imunitatea – Ardeiul iute este o sursa bogata de vitamina C care poate ajuta la curatarea radicalilor liberi din organism. Aceasta vitamina este esentiala in producerea carnitinei, care stimuleaza metabolismul grasimilor in energie utila, imbunatatind astfel sanatatea dumneavoastra.

Previne ulcerul de stomac – S-a crezut mult timp in mod gresit ca alimentele iuti cauzeaza ulcerul de stomac. In prezent s-a confirmat ca ardeiul iute nu cauzeaza ulcer, ci previne aparitia lui pentru ca distruge bacteriile nocive si stimuleaza secretia de sucuri gastrice cu rol protector.

Atentie! Desi ardeii iuti sunt benefici pentru organism, exista situatii in care acestia sunt contraindicati. Medicul aradean Dorel Filip spune ca este contraindicat sa consumam ardei iuti daca avem probleme hepatice, hemoroizi sau ulcer gastric. De asemenea, acesta afirma ca nu este recomandat femeilor care alapteaza.

Distribuie pe: