Hreanul este o plantă condimentară folosită și în scop medicinal. Are efecte antibacteriene și antispasmodice. Dintre leacurile practicate în vechime s-au păstrat și leacurile cu hrean. Bunicii și străbunicii noștri foloseau atât rădăcina, cât și frunzele în scop medicinal.
Contra căror boli ajută hreanul?
Hreanul stimulează vasodilatația și crește fluxul sanguin la suprafața pielii atunci când este aplicat extern. Administrat intern, compușii volatili din hrean funcționează ca decongestionanți și stimulanți ai proceselor digestive.
Afecțiuni gastrointestinale
Uleiurile volatile din hrean au efecte antiseptice. Combat infecțiile și ajută la eliminarea toxinelor acumulate în tractul digestiv. Consumul de hrean poate elimina congestia intestinală. Este util și împotriva suprapopulației de bacterii și fungi.
inapetență, diaree, flatulență, indigestie, inflamații abdominale, gastroenterită, candidoza intestinală, disbioză intestinală (perturbarea florei bacteriene intestinale benefice).
Afecțiuni respiratorii
Datorită acțiunii sale stimulente, hreanul ajută la remedierea problemelor de circulație sangvină și la eliminarea excesului de mucus.
Hreanul ajută oriunde este o obstrucție sau o congestie. Dar mai cu seamă la nivel respirator, digestiv și urinar. Ajută la înlăturarea lor prin expectorație sau prin urină.
tuse, sinuzită, bronșită cronică, astm cronic
Afecțiuni musculo-scheletice
Uleiurile volatile din hrean au analgezice. Reduc umflăturile și durerea.
dureri articulare, nevralgii, inflamații, gută, extremități reci.
Afecțiuni reno-urinare
Hreanul poate ajuta la eliminarea obstrucțiilor de la nivelul rinichilor și a tractului urinar.
blocaje urinare, disurie (dificultăți, dureri urinare), anurie (absența urinii), calculi urinari.
Infecții
Hreanul poate fi util în diferite tipuri de infecții: răni infectate, paraziți intestinali, intoxicații alimentare, virusuri gripale, bronșită, nefrită, cistită.
Contraindicatii hrean
Hreanul nu este considerat a fi sigur pentru a fi administrat copiilor mici, cu varste sub 4 ani, atunci cand este consumat pe cale orala, deoarece poate cauza probleme digestive.
Nu se recomanda sa se consume hrean in cantitati mari, pe cale orala, daca persoana este insarcinata sau alapteaza.
Tinctura de hrean nu este considerata un remediu sigur daca este folosita in mod regulat ori in cantitati mari, deoarece poate provoca pierderea sarcinii.
Pentru ca hreanul poate irita sistemul digestiv, nu se recomanda folosirea lui la persoanele cu ulcer la stomac, la pacientii boli inflamatorii intestinale, la cele cu infectii sau alte afectiuni ale tractului digestiv.