Dacă ți-am spune că rădăcina unei buruiene îți poate detoxifia sângele, sistemul limfatic și pielea, ai fi interesat? Atunci ar trebui să afli mai multe despre beneficiile rădăcinii de brusture.

10 beneficii ale rădăcinii de brusture

1. Detoxifică sângele

În cărţile de plante medicinale, rădăcina de brusture este descrisă ca fiind “purificator al sângelui”, deoarece ajută la eliminarea toxinelor din fluxul sanguin. Datorită ingredientelor sale active, săruri de potasiu, uleiuri volatile şi tanina, brusturele detoxifică sângele de metale grele, îmbunătățind sănătatea organelor și a întregului corp. De asemenea, stimulează circulația sângelui pe suprafața pielii.

2. Susţine buna funcţionare a sistemului limfatic

Sistemul limfatic este „sistemul de drenaj” al corpului, o rețea de vase de sânge și ganglioni limfatici care transportă fluidele din țesuturile întregului corpului în sânge și invers. Un sistem limfatic mai puternic înseamnă un organism protejat împotriva bolilor. Rădăcina de brusture ajută la drenajul limfatic şi la detoxifierea organismului. Ca agent de purificare a sângelui, brusturele are un rol important şi în buna funcţionare a sistemului limfatic.

3. Este un diuretic natural

Diureticele stimulează rinichii și ajută organismul să elimine excesul de lichide. Rădăcina de brusture este un diuretic natural, ce contribuie la combaterea retenţiei de apă prin creşterea cantităţii de urină.

Dacă te confrunţi cu retenţia de apă, ar fi bine să începi să consumi suplimente cu rădăcină de brusture sau ceai de brusture. În plus, e posibil să scapi şi de câteva kilograme.

4. Rezolvă cele mai frecvente probleme ale pielii

Produsele cosmetice pe bază de brusture sunt recomandate pentru tratarea unor probleme frecvente ale pielii precum: acnee, eczeme sau pasoriazis. Datorită proprietăţilor sale antibateriene şi antifungice, brusturele ajută la calmarea pielii şi vindecarea acestor afecţiuni. Substanţa responsabilă de efectele benefice asupra afecţiunilor pielii este arctiozida, care are actionează asemenea penicilinei.

Studiile științifice au arătat că extractul de brusture poate îmbunătăți semnele clinice ale îmbătrânirii pielii. Un studiu din 2008 a demonstrat că tratamentul topic cu extract natural de brusture a îmbunătățit semnificativ metabolismul matricei dermice extracelulare și a condus la o reducere vizibilă a ridurilor.

În plus, uleiul de brusture reduce căderea părului şi a măreţii, contribuind la menţinerea sănătăţii şi frumuseţii părului tău.

5. Luptă împotriva diabetului

Rădăcina de brusture conține inulină, o fibră solubilă și prebiotică, care ajută la îmbunătățirea digestiei și la reducerea nivelului de zahăr din sânge, fiind o alegere excelentă pentru persoanele care încearcă să-și gestioneze în mod natural glicemia. În Europa, rădăcina proaspătă este folosită pentru scăderea zahărului din sânge, conținutul său de inulină fiind deosebit de benefic pentru diabet. Studiile pe animale au arătat, de asemenea, capacitatea rădăcinii de brusture de a scădea severitatea complicațiilor diabetice, în special retinopatia diabetică .

6. Ajută în ameliorarea artritei

Rădăcina de brusture este cunoscută pentru proprietăţile sale antiinflamatoare și poate fi un ingredient important în dieta pentru artrită. Un studiu publicat în Jurnalul Internațional al Bolilor Reumatismale a arătat că ceaiul din rădăcină de brusture combate starea inflamatorie și stresul oxidativ la pacienții cu osteoartrită a genunchiului, cunoscută și ca boala degenerativă a articulațiilor.

Subiecții au primit trei cești de ceai de rădăcină de brusture pe zi, timp de patruzeci și două de zile și apoi au fost evaluați pentru markeri inflamatorii, cum ar fi proteina C-reactivă cu sensibilitate ridicată. Rezultatele au arătat că ceaiul de brusture poate ajuta semnificativ persoanele care suferă de osteoartrită prin scăderea markerilor inflamatorii.

7. Previne şi combate infecţiile

Timp de secole, vindecătorii tradiționali au recomandat utilizarea rădăcinii de brusture în tratarea răcelilor obișnuite, a durerilor de gât și a altor afecțiuni. Cercetările științifice oferă acum informații despre modul în care brusturele poate combate infecțiile. Unele studii au descoperit că are calități antibacteriene. Se pare că este deosebit de eficient în distrugerea biofilmelor, care sunt colonii mari și lipicioase de bacterii. Placa bacteriană care cauzează carii este un exemplu de biofilm. Biofilmele se pot forma pe tot corpul.

Un studiu din 2015 a constatat că rădăcina de brusture ar putea trata infecții ale tractului urinar legate de biofilm. Cercetarea publicată în 2017 a constatat că brusturele ar putea ucide și alte tipuri de bacterii.

8. Ajută în tratarea splinei mărite

Dacă suferi de splină mărită, rădăcina de brusture te poate ajuta. Splina este un organ vital, „paznic al organismului”, care ne ţine departe de infecții, viruși și tot felul de agenți patogeni periculoși. O splină mărită este un semn clar de avertizare că sistemul imunitar luptă din greu pentru a elimina “duşmanii” din corpul nostru, dar nu reușește să facă acest lucru, deoarece nu poate ține piept numărului mare al acestora.

Splina este în contact constant cu sângele tău. Curăţând sângele de toxine şi alte substanţe nocive şi luptând împotriva inflamaţiilor, rădăcina de brusture protejează și splina. Îmbunătățirea acestor patru factori are un efect pozitiv direct asupra sănătății splinei, deci cu siguranță vei dori să incluzi acest aliment în dieta ta, mai ales dacă suferi de splină mărită sau un sistem imunitar deficitar.

9. Contribuie la buna funcţionare a rinichilor

Aşa cum am văzut, rădăcina de brusture are puternice efecte diuretice, adică ajută la eliminarea excesului de apă din corp prin creşterea catităţii de urină. Astfel, rinichii devin mai eficienţi, ceea ce înseamnă că scade considerabil riscul apariţiei pietrelor la rinichi, deoarece urina contribuie la scăderea probabilității depunerii reziduurilor în aparatul renal.

10. Ajută în tratarea afecţiunilor hepatice

Ficatul este unul dintre cele mai importante organe, având rol în sinteza substanţelor indispensabile vieţii şi în detoxifierea organismului. Atunci când consumăm alimente nesănătoase, pline de grăsimi, sau alcool ficatul nostru are de suferit.

Rădăcina de brusture este foarte benefică în tratarea ficatului gras, deoarece ajută la eliminarea toxinelor din ficat şi reducerea inflamaţiei. Aşadar, ai putea încerca acest remediu natural dacă te confrunţi cu această problemă foarte des întâlnită la persoanele cu un regim de viaţă haotic.

 

Distribuie pe: