Această mirodenie cu un parfum absolut cuceritor face parte din aceeași familie cu menta, rozmarinul și oregano. Toate aceste plante aromatice sunt înzestrate cu proprietăți nutriționale și terapeutice remarcabile.

În medicina populară, busuiocul este folosit ca remediu pentru dureri de dinți, dureri de urechi, febră, răceală și tuse. Ceaiul de busuioc este bun pentru greață, diaree cronică, flatulență și dizenterie. Uleiul plantei este benefic în ameliorarea oboselii și a rinitelor, în reducerea spasmelor. Infuzia ajută și în articulații dureroase, gută, nefrită, cistită, hemoroizi interni, gonoree.

Potrivit unei recenzii realizate la Facultatea de Farmacie de la Universitatea din Lahore, Pakistan, studiile au arătat că busuiocul are activități farmacologice excepționale:

– anti-depresive – stimulente cardiace – hepato-protectoare – hipoglicemiante – hipolipidemiante – imunomodulatoare – analgezice – anti-inflamatoare – anti-microbiene – antioxidante – antiulcerogenice – chemo-modulatoare – anticancerigene

Busuiocul luptă cu una din cele mai populare tulburări ale momentului, și anume cu depresia. Este sedativ, anticonvulsiv, antispasmodic și hipnotic. Combate stările de tristețe și de plictiseală. Este util în convulsii, dureri de cap și cefalee.

Persoanele care suferă de insomnie din cauza stresului sau de hipertensiune arterială și indigestie pe fond nervos pot consuma ceai de busuioc. Studiile au arătat că busuiocul ameliorează coordonarea motorie și memoria pe termen scurt. Rezultatele sugerează că această plantă ar putea fi folosită clinic pentru prevenirea accidentelor vasculare cerebrale.

Moduri de consum – Se poate bea până la 1 litru de ceai de busuioc pe zi. Aceeași cantitate poate ajuta la diminuarea durerilor reumatice.

Infuzia de busuioc este recomandată și în caz de oboseală sau surmenaj intelectual. Este un tonic nervos foarte bun. Are efecte înviorătoare și stimulente asupra circulației cerebrale. Este indicat în astenie și depresie.

Contra oboselii se poate prepara un amestec de 4 linguri de pulbere de busuioc (uscat și măcinat prin râșnița de cafea), 12 linguri de miere și 4 linguri de polen. Se consumă câte 4-6 linguri pe zi, în cure de 10 zile, cu 5 zile pauză între ele.

Pentru prepararea ceaiului, se folosește 1 linguriță de plantă uscată și mărunțită la 1 cană de apă clocotită. Se infuzează 10 minute, apoi se strecoară.

Din busuioc putem obține un vin medicinal cu efecte tonice. Se folosesc 100 g de flori de busuioc și 1 litru de vin roșu. Florile mărunțite se pun într-un borcan de sticlă, iar peste ele se toarnă vinul. Se închide ermetic și se lasă o săptămână la macerat, apoi se strecoară. Se consumă câte 1 pahar la masă.

Distribuie pe: