O cafea dimineata, una la pranz si cate una cu ocazia fiecarei sedinte sau intalniri cu prietenii.

Cafeaua pare sa fie cea mai buna sursa de energie, ne salveaza cand nu am reusit sa dormim suficient, iar pentru multi dintre noi este si un obicei.

Cafeaua neagra, fara zahar sau lapte, este sanatoasa. Bogata in special in antioxidanti, ne poate ajuta sa fim mai sanatosi. Iar legatura cu cresterea energiei nu este un mit – cafeaua chiar ne ajuta sa fim mai alerti, mai atenti, mai plini de energie.

Cafeaua reduce riscul de diabet, dementa, infarct, AVC si cancer de ficat si ne poate ajuta sa slabim. Dar in ce masura? Cand ar trebui sa ne oprim si care este limita?

Din cauza continutului de cofeina, excesul de cafea poate avea si efecte secundare: ameteli, bufeuri, insomnie, anxietate.

Ca sa nu mai vorbim despre efectele secundare care apar atunci cand suferiti de anumite afectiuni in cazul carora cofeina nu este recomandata: hipertensiune, psoriazis si dermatita seboreica, reflux gastric etc.

Specialistii spun ca ar trebui sa ne limitam la 400 mg de cafeina pe zi.

Daca preparam cafeaua cu o concentratie medie, asta inseamna maxim 5-6 cesti pe zi, sau daca beti cafeaua in cani mai mari, maxim 2-3 cani. Regula se aplica doar in cazul unui adult sanatos.

Iar daca beti cafeaua concentrata, cum este varianta espresso, limitati-va la 3 cesti (o cana si jumatate) pe zi.

Beneficiile cafelei:

1. Cafeaua ajuta la combaterea depresiei – Un studiu efectuat de Institutul National de Sanatate din SUA a descoperit ca persoanele care beau in medie patru cesti de cafea pe zi sunt cu 10% mai putin predispuse depresiilor, decat cele care nu consuma niciodata cafea.

2. Cafeaua ajuta la reglarea activitatii hepatice – Mai multe studii de specialitate sugereaza ca un consum zilnic de cafea poate ajuta ficatul sa isi autoregleze functiile.

Cercetatorii Clinicii Mayo din SUA au descoperit ca, prin aportul zilnic de cafea, se poate reduce riscul dezvoltarii colangitei sclerozante primare, o boala autoimuna rara care produce ciroza hepatica, insuficienta hepatica si chiar cancer hepatic.

3. Cafeaua este un stimulent puternic al creierului – Cafeaua creste substantial randamentul cerebral si fizic, fiind folosita de multi atleti inainte de intrarea in competitii.

4. Cafeaua reduce riscul dezvoltarii diabetului de tip II – Potrivit publicatiei Science Daily, consumul a 3-4 cesti de cafea pe zi poate fi asociat cu 25% mai putine sanse de dezvoltare a diabetului de tip II.

Cercetatorii nu au reusit sa formuleze o explicatie concreta a fenomenului, desi s-a putut observa faptul ca acidul clorogenic din cafea inhiba raspunsul precoce al glucozei si insulinei.

5. Cafeaua reduce riscul imbolnavirii de Parkinson si Alzheimer – Exista suficiente dovezi stiintifice care atesta eficienta cafelei in prevenirea instalarii bolilor neurodegenerative.

Un studiu a demonstrat ca bautorii de cafea au cu 60% mai putine sanse sa se imbolnaveasca de Alzheimer si dementa, iar o alta cercetare in domeniu sustine ca aceasta bautura reduce riscul de dezvoltare a bolii Parkinson cu 32%-60%.

Distribuie pe: