Pelinul este una din cele mai valoroase plante medicinale din fitoterapia românească. Speciile de pelin sunt folosite în întreaga lume în scop terapeutic, fiind renumite pentru proprietățile lor antioxidante, antimicrobiene și antiinflamatoare.

Pelinul în medicina tradițională și cercetările moderne

Frunzele și tulpinile de pelin sunt folosite în medicina tradițională ca tonic amar pentru stimularea poftei de mâncare. Preparatele din pelin au efect coleretic și hepatoprotector.

De aceea sunt recomandate persoanelor cu tulburări gastrointestinale (indigestie, gastrită, dispepsie, flatulență, dureri gastrice, anorexie) și boli de ficat (ficat mărit, hepatită, gastrită, icter).

Pelinul este cunoscut de asemenea pentru proprietățile sale antihelmintice (combate viermii intestinali), antipiretice (scade febra), antibacteriene și insecticide.

Potrivit cercetărilor științifice, pelinul are proprietăți antiulceroase, anticancerigene, neuroprotectoare, antidepresive, analgezice, imunomodulatoare și citotoxice.

Cum se prepară ceaiul de pelin:

Se pune 1 linguriță de plantă uscată la infuzat într-o cană cu apă. Se lasă 10 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma câte 2 căni pe zi.

Cura nu trebuie să dureze mai mult de 2 săptămâni. Cel mai bine însă este să urmați instrucțiunile de pe pachetul cu ceai de pelin pe care îl cumpărați din farmacii sau de la magazinele naturiste.

În ce boli ajută ceaiul de pelin:

Deși are un gust foarte amar și este greu de consumat, ceaiul de pelin are beneficii importante.

Îmbunătățește funcțiile digestive, hepatice și biliare. Are în plus efect detoxifiant și anticancerigen. Poate fi utile în următoarele afecțiuni: anorexie, inapetență, paraziți intestinali, dischinezie biliară, oxiuri, giardia, febră, dureri de cap, boli de ficat, constipație, hemoroizi, răni, arsuri, infecții, herpes, dermatită, candidoză.

Precauții și contraindicații la pelin:

Atenție, consumul pelinului pe durate lungi de timp poate cauza tulburări mentale și toxicitate. În doze mari, pelinul poate cauza insuficiență renală, stomac deranjat, greață, vărsături amețeală.

Consumat în exces, pelinul poate fi letal. Simptomele unei intoxicații cu pelin sunt: convulsii, somnolență, halucinații.

Distribuie pe: