Tarhonul se gaseste din abundenta si la noi in tara, insa din nefericire bucataria romaneaca nu il fructifica indeajuns cum ar fi normal.
Daca gospodinele ce se inspira din bucatara vestica il mai folosesc, putina lume stie ca ceaiul de tarhon este un remediu bun la toate, fiind un tratament naturist exceptional in lupta cu numeroase boli sau infectii.
Baut regulat, ceaiul de tarhon este un aliat veritabil al sanatatii sistemului digestiv. Este de un real ajutor in combaterea constipatiei, a balonarii si a dispepsiei si ajuta la reglarea metabolismului, prin stimularea secretiei de sucuri digestive si activarea unor enzime speciale.
Prieten al sistemului reproducator feminin, ceaiul de tarhon regleaza ciclul menstrual si ovulatia, luptand astfel impotriva infertilitatii. In plus, infuzia din aceasta planta aromatica reprezinta un calmant natural al simptomelor sindromului premenstrual.
Substantele active gasite in tarhon au un efect calmant rapid asupra durerilor gingivale si dentare si previn aparitia cariilor. Ceaiul preparat din acest condiment poate fi folosit atat ca antiseptic, cat si ca agent anestezic in stomatologie.
Iarba aromatica medicinala cu puternice proprietati imunostimulatoare, datorita antioxidantilor, a compusilor activi si a continutului ridicat de vitamina C, tarhonul are proprietatea de a intari imunitatea organismului, protejandu-l de infectii.
Ceaiul de tarhon are proprietati calmante, ajutand la relaxarea nervilor si la calmarea starii de agitatie. Astfel, combate oboseala si ajuta la inducerea starii de somn.
Ceaiul de tarhon este contraindicat femeilor insarcinate sau care alapteaza, precum si celor care manifesta alergii la substantele din plante.