Așa cum o arată și numele, această tulburare afectează motilitatea intestinului gros. Este însă o afecțiune benignă, care nu implică inflamații, tumori sau alte modificări ale țesutului intestinului care pot duce la cancer colorectal.
Colon iritabil – simptome
Persoanele cu colon iritabil au crampe și dureri abdominale. Suferă deseori de balonare și gaze.
La unii pacienți pot fi prezente atât constipația, cât și diareea și scaunele cu mucus. În majoritatea cazurilor, boala nu produce simptome severe.
Cei mai mulți reușesc să țină sub control simptomele prin dietă, stil de viață și evitarea stresului.
Sindromul colonului iritabil poate avea perioade de remisiune, în sensul că simptomele pot să dispară complet o vreme, după care revin.
Fitoterapeutul Constantin Milică propune o serie de ceaiuri din plante pentru controlul simptomelor acestei boli. Plantele folosite au proprietăți antispastice, carminative, sedative și antiseptice.
Ceai mixt, preparat din: flori de salcâm, flori de tei, frunze de mentă, frunze de roiniță, coada-șoricelului, coada-racului.
Plantele se amestecă în proporții egale. Pentru prepararea unui ceai, se folosește 1 lingură de amestec și 200 ml de apă clocotită.
Se lasă la infuzat 10 minute, apoi se strecoară. Se consumă câte 2-3 ceaiuri calde pe zi. Ajută la calmarea spasmelor și reducerea balonării.
Ceai de trifoi roșu și mușețel
Ceai de chimen – câte 2-3 căni pe zi
Ceai din frunze de lucernă
Ceai de mentă, mușețel, turiță mare sau nalbă – se beau câte 100 ml de ceai, de 3-4 ori pe zi.