Ceapa reduce riscul de cancer, imbunatateste dispozitia si mentine sanatatea pielii si a parului. Este o leguma foarte bogata in nutrienti precum vitamine, minerale si antioxidanti si care are un continut mic de calorii. Printre antioxidantii continuti se numara si quercitina, substanta care anuleaza efectul radicalilor liberi.

Ceapa poate fi consumata fie sub forma de suc, fie ca atare, caz in care poate grabi si vindecarea bolilor respiratorii.

Iata principalele 5 proprietati medicinale ale cepei:

1. Combate inflamatia

Inflamatia cronica este fundatia multor boli si afectiuni din ziua de astazi. Printre cauzele acestei forme de inflamatie se numara mai ales: zaharul, faina rafinata, indulcitorii artificiali, alimentele procesate, grasimile trans, consumul redus de legume proaspete, produsele de igiena personala cu ingrediente toxice, poluarea din aer samd.

Multi specialisti sustin ca fitochimicalele din ceapa contracareaza factorul inflamator mai ales in boli precum artrita, astmul, si alte afectiuni respiratorii.

2. Reduce febra

Este o leguma foarte indicata pentru raceala si gripa din acest motiv. Dar pentru febra este mai eficienta atunci cand o aplici extern! Pune cate o jumatate de ceapa in fiecare soseta si dormi incaltat cu ele ca sa reduci febra pe timpul noptii.

3. Detoxifiaza organismul

Un studiu recent, publicat in celebrul jurnal medical Gastroenterologia si Hepatologia Clinica, a descoperit ca la combinarea cepei cu turmeric are loc o reactie chimica sinergica.

„La interval de trei luni, s-a observat o scadere a numarului de polipi la patru dintre cei cinci pacienti. Efectele adverse au fost minime (diaree usoara).”

Alte tipuri de cancer responsive la alicina si quercitina sunt: Cancerul endometrial; cancerul esofagian; cancerul renal; cancerul bucal; cancerul ovarian; cancerul pancreatic; cancerul prostatic; cancerul stomacal

4. Protejeaza inima

Ceapa contine antocianina, un antioxidant puternic ce reduce colesterolul LDL si, astfel, riscul bolilor cardiovasculare. Compusii sulfurici impiedica aglomerarea plateletelor si coagularea sangelui, coborand riscul de accident vascular cerebral si atac de cord.

5. Calmeaza arsurile pielii

Sulful si quercitina continute de ceapa calmeaza durerea si inflamatia si impiedica formarea basicilor. Ca sa calmezi arsurile, aplica pur si simplu pe rani o felie de ceapa proaspata taiata.

Distribuie pe: