Imunitatea este un sistem complex de celule imune care lupta impotriva virusurilor si a bacteriilor care cauzeaza boli. Pentru buna functionare a sistemului imunitar, sunt importanti multi factori, inclusiv o dieta sanatoasa, care ofera organismului o cantitate suficienta de substante nutritive.

Iata cateva vitamine necesare pentru sustinerea sistemului imunitar si pentru a ramane sanatos, atat din alimentele obisnuite, cat si din suplimentele de specialitate.

Inainte de a incepe sa luati vitamine, faceti teste si aflati daca aveti lipsa de substante.

Vitamina B6 – Vitamina B6 este esentiala pentru producerea de celule T, care ajuta la distrugerea celulelor infectate si activeaza raspunsul sistemului imunitar. Cantitatea de B6 pe zi pentru un adult este de aproximativ 1,3 mg. Alimente bogate in vitamina B6: naut, ton, cartofi, banane, pui,

Vitamina C – Vitamina C ajuta organismul sa produca celule imune mai importante, inclusiv celule albe din sange si fagocite, si sustine barierele din intestin care protejeaza corpul de infectii. Vitamina C amelioreaza simptomele de raceala si ajuta la accelerarea recuperarii. Aportul zilnic de vitamina C pentru un adult este de aproximativ 90 mg.

Vitamina D – Multi oameni sunt deficienti in vitamina D si acest lucru devine adesea o problema pentru ei, deoarece lipsa acestei vitamine face o persoana mai vulnerabila la infectiile respiratorii. Un adult are nevoie de 600-800 UI (unitati internationale) de vitamina D pe zi. Se poate obtine din: ficat de cod, ficat de vita, sardine, oua etc.

Vitamina E – Vitamina E este un antioxidant care protejeaza organismul de efectele nocive ale radicalilor liberi, care pot creste riscul de cancer, boli cardiovasculare si alte boli. Aportul recomandat de vitamina E este de 15 mg pe zi. Surse bogate de vitamina E: pastrav, migdale, avocado, ardei, ulei de floarea-soarelui etc.

Vitamina A – Vitamina A are efecte antibacteriene si antivirale si este implicata in sinteza celulelor imune. De asemenea, ajuta la normalizarea activitatii sistemului cardiovascular si a sistemului respirator. Norma vitaminei A pentru un adult este de aproximativ 3000 UI. Aceasta vitamina este bogata in alimente precum: morcovi, dovleac, caise, ardei gras, ficat, oua, unt etc.

Distribuie pe: