Cimbru cu miere, o delicatesă îmbietoare pentru adulți și copii deopotrivă, atunci când germenii încep să circule în aer în lunile de iarnă.

Fără îndoială, această combinație este una câștigătoare când vine vorba despre calmarea simptomelor de răceală, gripă, tuse, dureri în gât sau infecții respiratorii.

Cimbru – proprietăți și beneficii

Terapeuta Maria Treben îl recomanda în asociere cu pătlagina, pentru creșterea eficienței împotriva afecțiunilor respiratorii, a secrețiilor abundente și a astmului bronșic.

Cimbrul este de asemenea un leac eficient în tusea convulsivă. Dacă vreți să îl administrați sub formă de ceai, puteți folosi 1 linguriță de amestec de cimbru și pătlagină și 1 cană cu apă clocotită. Se adaugă și 1 felie de lămâie și se lasă la infuzat.

Ceaiul se soarbe cu înghițituri mici, fierbinte, de 4-5 ori pe zi. Acolo unde există risc de pneumonie, ceaiul de cimbru și pătlagină se va bea din oră în oră.

Cimbru cu miere – rețetă

Dacă folosești cimbru proaspăt: Umple un borcan pe jumătate cu crenguțe verzi de cimbru. Acoperă plantele cu miere și umple borcanul până sus. Amestecă puțin, pentru ca cimbrul să fie bine cufundat în miere. Pune capacul și așează borcanul într-un loc călduros. Lasă cimbrul la infuzat în miere 2 săptămâni. Siropul de cimbru este gata când mierea are un miros și un gust suficient de pregnant de cimbru. Păstrează-l într-un loc răcoros (rezistă câteva luni).

Se ia câte 1-2 lingurițe sau după nevoie; se poate și în ceai cald. În cazul în care vrei să obții mai repede acest remediu, pune mierea și cimbrul la bain-marie la 180 de grade, timp de 15 minute, sau infuzează cimbrul în apă clocotită (3 linguri de plantă proaspătă sau uscată la 2 căni de apă) timp de 20 de minute, strecoară și adaugă mierea (circa 1 cană). Acest sirop se păstrează în frigider.

Dacă folosești cimbru uscat: Pune 40 g de cimbru uscat și măcinat fin într-un borcan de 200 de grame. Adaugă miere polifloră, până sus. Închide borcanul ermetic. Lasă la infuzat 10 zile

Se iau câte 3 lingurițe de sirop de cimbru pe zi (dimineața, la prânz și seara, la o distanță de 8 ore între doze)
Atenție, nu depășiți dozele! Nu este indicat să consumați cimbru cu miere mai mult de 7 zile la rând.

Distribuie pe: