Cimbrul este cunoscut inca din Antichitate pentru beneficiile pe care le ofera sanatatii. Are o aroma inconfundabila care ofera mancarurilor un gust deosebit. Poate fi folosit pentru condimentarea carnii, pestelui, cartofilor.
Exista numeroase studii care confirma efectele benefice ale cimbrului, asa ca este minunat sa il ai in casa si nu doar pe timpul sezonului de gripa.
Cimbru cu lamaie – reteta
Ingrediente:
3 tulpini de cimbru cu frunze proaspete sau 2 tulpini cu frunze uscate
250ml apa
Un colt de lamaie sau zeama de lamaie
miere dupa gust
Mod de preparare:
Puneti apa pe foc pana ajunge la temperatura de fierbere. Puneti tulpinile de cimbru intr-o cana si adaugati apa fierbinte. Acoperiti cana si lasati ceaiul sa infuzeze 10 minute daca folositi cimbru verde sau 7 min daca folositi planta uscata.
Indepartati tulpinile de planta si adaugati lamaia inainte de a consuma ceaiul. Puteti indulciti cu putina miere. Se poate bea cald sau rece, pe timp de vara chiar si cu gheata.
* Puteti pastra ceaiul in frigider pana la o saptamana
Sfat: Pentru a avea un efect si mai puternic impotriva racelilor si gripei puteti adauga in ceai si cateva bucatele de scortisoara, combinatia de gust este incantatoare
Consumul de ceai de cimbru in mod regulat este deosebit de benefic pentru sanatate datorita abundentei acestei bauturi in antioxidanti, vitamine si minerale.
Cantitatea maxima recomandata pe a fi bauta este de 2 pana la 4 cani pe zi.
Posibile efecte secundare
In general pentru aceasta bautura nu exista contraindicatii daca este consumata in cantitatile recomandate, totusi in cazuri rare unele persoane pot avea alergie la cimbru.
Femeile insarcinate nu ar trebui sa consume cimbru, de asemenea, deoarece au demonstrat ca prezinta activitate abortiva. Siguranta pentru femeile care alapteaza nu este stabilita, deoarece in prezent nu exista dovezi stiintifice privind acest lucru.