În ciuda aspectului ei umil de buruiană de câmp, coada-șoricelului este o plantă medicinală multi-vindecătoare. Este o adevărată minune sădită de Dumnezeu în mijlocul naturii, întrucât efectele ei binefăcătoare acționează asupra întregului corp.

Studiile recente au confirmat câteva din utilizările tradiționale ale acestei plant: probleme digestive, boli ale ficatului și ale vezicii biliare, tulburări menstruale, crampe, febră sau răni.

Coada-șoricelului este studiată și pentru proprietățile sale anti-hipertensive, antidiabetice și anti-tumorale.

Moduri de administrare:

Sub formă de infuzie, preparată din 2 linguri de plantă uscată la 500 ml de apă clocotită, infuzate 5 minute.

Se beau 2 căni de infuzie caldă pe zi, pentru afecțiunile digestive, hepatice, biliare, respiratorii, ginecologice, vasculare, migrene, amețeală, congestie cerebrală, cefalee, dureri de ochi, sângerări nazale.

În afecțiunile renale, hemoroizi, reumatism și cardiopatie ischemică, se consumă câte 3 căni pe zi, în combinație cu ceai de urzică.

În cancerul uterin, doza crește la 1 litru pe zi. Ceaiul nu se prepară și nu se bea în cantități mari (mai mari decât cele recomandate), deoarece poate să apară toxicitate.

Primăvara se poate face o cură depurativă (de curățare a sângelui), pentru eliminarea stărilor nervoase (în combinație cu roiniță și mușețel) și pentru afecțiunile respiratorii, cu infuzie. Sau se pot consuma frunzele proaspete, în salate, supe sau sosuri.

Tinctura de coada-șoricelului este utilă în afecțiunile digestive, viermi intestinali și lipsa apetitului.

Se prepară din 10-20 de grame de flori proaspete, lăsate la macerat în 100 ml de alcool de 40 de grade timp de 2 săptămâni.

Pentru ten iritat și roșu, contuzii, ulcerații ale gambei, plăgi, fisuri ale mameloanelor, supurații și eczeme zemuinde, se pot aplica comprese cu infuzie preparată din 50-60 g de plantă la 1 litru de apă.

Rănile vechi se pot spăla cu o infuzie din 2 linguri de flori uscate și 250 ml de apă. Inhalațiile sunt bune în răceală, bronșită sau astm bronșic.

Contra hemoroizilor și ulcerului varicos, precum și a altor afecțiuni dermatologice, se poate aplica un unguent preparat din 15 g de flori de coada-șoricelului, 15 g de frunze de zmeur și 90 g de unt.

Distribuie pe: