Că ceapa este un excepţional aliment-medicament e un lucru ştiut de toată lumea. Efecte terapeutice extraordinare au însă şi cojile ei.

Am selectat câteva dintre principalele remedii din coji de ceapă, care se bucură de mare succes mai ales în tradiţia popoarelor slave.

Remedii din coji de ceapa

Ceaiul din coji scade iritaţia ochilor şi menţine acui­tatea vizuală

O veste bună pentru cei ce au un servi­ciu legat de încordarea sau de suprasolicitarea ve­derii, urmată de înroşirea ochilor şi schimbarea oche­larilor cu dioptrii mai mari.

Gât roşu

In caz de congestie şi durere la nivelul gâtului, se prepară o infuzie din câteva coji de ceapă la o cană de apă fierbinte; după infuzare, soluţia se strecoară şi se foloseşte când este călduţă pe post de gargară.

Tuse seacă

Se toarnă două pahare de apă fierbinte peste doă linguri de coji de ceapă mărunţite şi se fierbe la foc domol timp de 15 minute.

După ce se răcoreşte, soluţia se strecoară şi se bea câte un sfert de cană de trei ori pe zi, cu 30 de minute înainte de mesele principale.

Pentru întărirea sistemului imunitar, dar şi ca adjuvant în caz de gripă

Se amestecă o lingură de coji de ceapă mărunţite cu o linguriţă de pudră de rădăcină de lemn dulce şi o mână de ace de pin (40 – 50 g), peste care se toarnă 2 litri de apă fierbinte;

Compoziţia se fierbe timp de 20 de minute, se adaugă apoi 2 linguri de măceşe zdrobite şi se mai fierbe timp de un minut.

Soluţia se toarnă într-un termos, după 10-12 ore se strecoară şi se ţine la răcoare. Se consumă câte un litru pe zi.

Afte şi gingivită

Se clăteşte gura cu o soluţie concentrată din coji de ceapă. Aceasta se prepară din 3 linguriţe de coji de ceapă mărunţite, peste care se toarnă 0,5 l de apă clocotită, iar apoi se lasă la macerat timp de 7-8 ore, se strecoară şi se foloseşte.

Cistită şi alte infecţii urinare

Se administrează câte o lingură de decoct din coji de ceapă de 3-4 ori pe zi, care se prepară din 3 linguriţe de coji mărunţite opărite în două pahare de apă clocotită.

Infecţii fungice ale unghiei

Se fac băi locale într-o soluţie concentrată din coji de ceapă, timp de 20-30 de minute în fiecare seară, până la vindecare.

Distribuie pe: