Din pacate, tromboza la picioare nu este atat de rara. In medie, 70 de persoane sufera in fiecare zi de asa-numitul picior trombotic. Probabil ca ati auzit de asta inainte, dar nu puteti face atat de mult cu termenul de tromboza? Ar trebui sa stiti cu siguranta cele mai frecvente simptome, astfel incat sa puteti actiona rapid.

Cum sa recunoastem tromboza.

Cauza de baza

Picioarele trombozei apar atunci cand stai nemiscat prea mult timp. De exemplu, daca sunteti bolnav pentru o lunga perioada de timp si trebuie sa va intindeti in pat, faceti zboruri mai lungi sau stati la birou cateva ore. Ce se intampla exact acolo? Un fel de congestie (cheag) se dezvolta in vene – sangele nu mai poate curge la fel de bine in acest moment. Daca acest lucru nu este contracarat, sangele se acumuleaza in vene in acest moment. Un picior trombotic nu trebuie neaparat sa fie asociat cu durerea, dar exista unele simptome pe care ar trebui sa le urmariti cu atentie. Deci, puteti actiona direct si rapid in caz de urgenta.

Simptome

Acestea sunt simptomele de care ar trebui sa fii mereu alarmat:

Un picior se umfla repede

O senzatie grea sau durere la picior

Decolorarea pielii de pe picior (albastruie).

Piele stransa care devine rosiatica si stralucitoare (si se vad venele).

Alte simptome care pot aparea:

Un picior alb

Sensibilitate sau durere la ambele picioare

Durere asemanatoare genelor la gamba

Durere la mers care se opreste cand stai nemiscat

Vindecare

Este important ca un picior trombotic sa fie tratat rapid, deoarece este foarte posibil ca cheagul sa se slabeasca dintr-o data si sa intre in plamani prin vene. In cel mai rau caz, acest lucru poate duce la o embolie pulmonara, care pune viata in pericol. Asa ca actiunea rapida este la ordinea zilei! Din fericire, un picior trombotic poate fi tratat bine. Daca cheagul de sange este prezent in partea inferioara a piciorului (vitelul), un ciorap de sprijin este de obicei suficient.

Preventie

Desigur, este intotdeauna mai bine sa preveniti un picior trombotic de la inceput. Asta inseamna: miscare. A sta linistit pentru o perioada lunga de timp creste riscul. Fumatul si consumul multor mese grase sunt, de asemenea, factori de risc. Deci, ar trebui sa nu mai faceti asta cat de repede puteti.

Distribuie pe: