Muraturile sunt astfel, o sursa execlenta de vitamine si acid lactic. Indiferent de combinatiile de legume pe care le faceti, condimentele precum mustarul, mararul, usturoiul sau hreanul sunt obligatorii!
Ingredinte:
2,5 kilograme gogonele,
1 tulpina hrean,
1 lingura boabe de mustar,
4 linguri de sare grunjoasa,
1 mâna flori de conopida,
8 catei de usturoi,
2 morcovi,
1 lingura boabe de piper,
frunze de telina,
1/2 tulpina marar uscat,
4 foi de dafin.
Mod de preparare:
Borcanele in care urmeaza sa fie puse gogonelele murate trebuie sterilizate. Apoi, se spala bine gogonelele si se arunca cele lovite sau care sunt stricate, deoarece exista riscul ca intregul borcan de gogonele murate sa se strice odata ce au fost lasate la murat.
Se curata morcovii si usturoiul, se taie morcovii rondele, se curata hreanul si se taie in patru pe lungime.
Intre timp, se pun 3 litri de apa si 4 linguri de sare pe foc. Apa se ia de pe foc atunci când a dat in clocot si se lasa deoparte.
Se asaza pe fundul borcanului un strat de tulpini de marar rupte, impreuna cu frunze de telina. Apoi, se aseaza gogonele intercalate cu flori de conopida si rondele de morcovi.
Se toarna boabele de mustar si cele de piper printre gogonele, se adauga frunzele de dafin si restul de tulpini de marar si telina.
La final, se toarna saramura fierbinte peste gogonele. Borcanele in care au fost puse gogonelele la murat se sigileaza bine cu un capac sau cu o folie de celofan.
Gogonelele murate pentru iarna se depoziteaza intr-un loc intunecos si racoros.
Cateva ultime sfaturi!
Folositi sare speciala pentru muraturi, pentru ca altfel se vor inmuia. Aveti grija ca intotdeauna borcanul sa se inchida etans si nu uitati sa puneti la loc legumele pe care le-ati scos si nu le-ati consumat.