Mana este una dintre cele mai groaznice boli ale tomatelor. Boala se extinde rapid și poate distruge culturile complet.

Iată câteva măsuri care le puteți întreprinde pentru a salva legumele și a ajunge să le savurați coapte!

REȚETA 1 — EMULSIA!

Aveți nevoie de: 5 litri de apă, o lingură de bicarbonat de sodiu, 3 linguri de ulei, o linguriță de săpun lichid.

Mod de preparare și aplicare: Combinați toate ingredientele necesare. Agitați foarte bine soluția și, folosind un pulverizator sau atomizor, stropiți îndată plantele cu ea.

RETETA 2 – DECOT DE CONIFERE

Ingrediente: 1 borcan de 1l de ace (de brad, pin), 500 ml de apă, 30 gr săpun de rufe

MOD DE PREPARARE: Fierbeți acele timp de 5 minute, lăsați decoctul să se răcească și îl strecurați printr-o bucată de tifon. Îl diluați apoi cu apă în proporții de 1:5 și adăugați săpun. Prelucrați culturile imediat.

RETETA 3 – INFUZIE DE GUNOI DE GRAJD

INGREDIENTE: 1l bălegar proaspăt de vacă, 10l de apă.

MOD DE PREPARARE: Amestecați bălegarul cu apă și stropiți plantele imediat, folosind o mătură.

RETETA 4: INFUZIE DE URZICI

INGREDIENTE: 1 kg de urzici, 3l de apă, 30 gr săpun de ruf.

MOD DE PREPARARE: Mărunțiți urzicile, turnați apa, infuzați amestecul timp de 24 de ore, apoi îl strecurați, adăugați săpunul și prelucrați tomatele.

RETETA 5 – INFUZIE DE USTUROI

INGREDIENTE: 200 gr de usturoi (sau tije), 200 gr de apă, 20 gr de iod, 30 gr săpun de rufe.

MOD DE PREPARARE: Dați usturoiul prin mașina de tocat carne și măcerați pasta obținută timp de 2-3 zile în apă. Strecurați infuzia și diluați-o cu 10l de apă. Adăugați iodul și săpunul, după care puteți prelucra roșiile.

Spor la grădinărit!

Distribuie pe: