Glanda tiroida este cea mai mare glanda endocrina din corp si prezinta doi lobi conectati. Problemele cu glanda tiroida sunt destul de serioase si trebuie tratate corespunzator.

Asadar, in cazul in care va confruntati cu probleme ale glandei tiroide, nu recomandam consumul a urmatoarelor alimente:

1. Mancarurile prajite

Alimentele prajite sunt bogate in grasimi trans. Grasimile trans blocheaza efectele medicamentelor care trateaza afectiunile glandei tiroide.

Cel mai bine este sa excludeti definitiv mancarurile prajite din alimentatie. Prajelile au un impact negativ asupra producerii hormonilor tiroidieni.

2. Soia

Daca suferiti de afectiuni ale glandei tiroide, aveti voie sa consumati soia numai in cantitate moderata.

Daca suferiti de hipotiroidie si luati medicamente in acest sens, soia poate afecta beneficiile medicamentelor. Este recomandat sa asteptati cel putin 4 ore dupa ce ati luat medicamentele pentru glanda tiroida, inainte de a consuma soia.

3. Gluten

Glutenul contine gliadina, o proteina complet straina corpului omenesc. De aceea, in momentul consumului de gluten, sanatatea glandei tiroide este supusa unui anumit risc.

Tiroida prezinta o enzima care este foarte similara gliadinei – transglutaminaza, asa ca, atunci cand consumati gluten, sistemul imunitar ataca gliadina, insa ataca si transglutaminaza.

Cele doua avand similaritati, organismul nu pe poate distinge si le respinde pe amandoua deopotriva. Glanda tiroida poate suferi si 6 luni dupa consumul de gluten.

In cazul in care suferiti de o boala autoimuna a glandei tiroide, va recomandam sa va faceti regulat un screening de boala celiaca si de intoleranta la gluten.

4. Zahar 

Evitarea produselor care contin zahar, mai ales a produselor care contin zahar rafinat este obligatorie pentru mentinerea unui nivel echilibrat al zaharului din sange si pentru cei care sufera de afectiuni ale glandei tiroide.

Alimentele bogate in zahar afecteaza functia pancreasului si cauzeaza rezistenta la insulina, punand astfel in pericol glanda tiroida si producerea hormonilor tiroidieni.

5. Cafea

Daca glanda voastra tiroida nu este sanatosa, atunci cafeaua ar trebuie sa fie ultima alternativa de dimineata.

Consumul unei cantitati mici de cafea nu este neaparat unul periculos, insa cafeaua poate afecta glandele suprarenale atunci cand se face abuz.

Distribuie pe: