Varza este un remediu bun de luat în seamă pentru urmă­toarele afecţiuni: vărsat, urticarie, pojar, scarlatină, zona zoster, eczeme, afecţiuni eruptive, erizipel (cangrenos, traumatic), inflamaţii ale capilarelor, vaselor de sânge, ganglionilor lim­fatici, leziuni, răni, febre, malarie, nevralgii de orice fel, reu­matism, coxalgie, diabet şi gută, migrene, astm, guturai, bronşite, inflamaţii oculare.

Varza are şi o influenţă de normalizare a temperaturii corpului. Deşi poate fi greu de crezut, unele boli grave par să aibă drept cauză anumite toxine pe care varza, prin ac­ţiunea ei, le elimină prin piele. Acest proces a fost numit de dr. Blanc „depuraţie cutanată”.

DIFERITE MODURI DE APLICARE

Ameţeală, cefalee, irascibilitate, tensiuni nervoase: se înfăşoară picioarele cu frunze de varză, schimbând compresa dimineaţa şi seara.

Arsuri: compresele cu varză atenuează arsurile, durerea, evită formarea băşicilor şi lasă în urmă cicatrice curate şi mult mai puţin inestetice (faţă, mâini, gât).

Astm: dimineaţa şi seara, pe piept şi porţiunea superioară a abdomenului, se pun comprese din frunze mari.

Cruste pe pielea capului: se îndepărtează părul de pe partea bolnavă, apoi se aplică fâşii de frunze şi se fixează bine cu o căciuliţă. Se înlocuiesc de 2 ori pe zi; dacă secreţia este abundentă, se schimbă mai des, deoarece altfel apar iri­taţii. La fiecare schimbare se spală bine capul.

Gută: se pun comprese pe locurile dureroase; dacă sunt atinse degetele, se înfăşoară piciorul sau mâna în fâşii din frunze de varză, se leagă, se învelesc locurile cu vată şi apoi cu o pânză.

Inflamaţii oculare: când sunt intense, se pun comprese ziua şi noaptea, dacă sunt mai uşoare, numai noaptea.

Nevralgii: compresele se aplică pe locurile dureroase.

Pojar: compresele se pun dimineaţa şi seara pe extre­mităţi, cu frunze de varză uşor încălzite. Concomitent se beau ceaiuri medicinale din tei, viorele sau muşeţel.

Reumatism: se pun comprese pe locurile dureroase.

Înainte de aplicarea frunzelor de varză, se recomandă ca pielea să fie bine spălată, în toate cazurile.

Iată şi reţeta preparării, aşa cum o indică medicii ce ex­perimentează efectul sucului de varză

Căpăţâna proaspătă se curăţă, se spală, se taie şi se toacă cu un cuţit din oţel in­oxidabil; apoi se pune într-un vas adânc de porţelan sau gre­sie ceramică. Varza se presează puţin, se acoperă bine cu un capac, după care se lasă 24 de ore să „transpire” (ca salata de castraveţi) pentru a produce zeamă.

Lichidul rezultat se stre­coară printr-o pânză deasă. Nu trebuie adăugată apă şi, bi­neînţeles, varza nu trebuie fiartă. Zeama se bea de 3 ori pe zi, cel puţin câte 200 ml, cu o jumătate de oră înainte de masă.

Distribuie pe: