Cuișoarele sunt mugurii de flori roz, care nu sunt deschise. Acestea sunt unele dintre cele mai populare condimente din lume. Pe lângă gustul dulce pe care îl dau preparatelor la care sunt adăugate, cuișoarele sunt bine cunoscute pentru proprietățile lor medicinale.

Ele întăresc sistemul imunitar – Cuișoarele sunt unul dintre cele mai bune alimente pe care le putem ingera pentru suportul imun, deoarece ele măresc cantitatea de globule albe din organism, ceea ce ne ajută să facem față infecțiilor. Și asta datorită vitaminei C pe care o conțin.

Îmbunătățește digestia – Acestea pot fi folosite ca remediu pentru problemele digestive, deoarece cresc secreția de enzime digestive . De asemenea, reduc grețurile. Să nu mai vorbim că cuișoarele sunt pline de fibre , care promovează sănătatea digestivă și ajută la prevenirea constipației. Cea mai bună modalitate de a trata problemele digestive cu cuișoare este de a le consuma sub formă de pudră sau cu prăjituri de miere

Pot scuti durerile de dinți – Acest condiment are și proprietăți anestezice locale . Dacă aveți o durere de dinți, puneți un cățel deasupra dintelui pentru a elimina disconfortul până când puteți ajunge la medicul dentist.

Durerile de dinţi şi măsele pot fi combătute cu succes prin introducerea unui cuişor în cavitatea măselei cariate, prin mestecarea unui cuişor de 3-4 ori pe zi sau prin masarea dinţilor şi gingiei cu un tampon de vată înmuiat într-un amestec de 15 picături ulei de cuişoare la o lingură ulei de floarea soarelui sau de măsline. Pentru copiii mici, cu erupţii dentare, se recomandă masarea gingiilor cu un pansament steril, înmuiat într-o soluţie cu 10 picături de ulei de cuişoare la 100 ml apă caldă, având efecte analgezice.

Tratează infecţiile ORL – În medicina casnică, cuişoarele întregi se fierb în vin sau ţuică, pentru tratarea răcelilor şi a altor afecţiuni respiratorii, având efecte antibacteriene, diaforetice şi de relaxare a musculaturii netede din plămâni. De asemenea, contribuie la scăderea vitezei de coagulare a sângelui, prevenind apariţia trombozei. Totodată, combat infecţiile din urechi, nas, gât şi organe genitale.

Contribuie la un ficat sănătos – Ficatul este responsabil pentru detoxifierea organismelor și metabolizarea medicamentelor pe care le luăm. Eugenolul prezent în uleiul de căpșuni îmbunătățește funcția hepatică .

Sunt bune pentru oase și articulații – Acestea conțin anumite elemente, cum ar fi flavonoidele, manganul și eugenolul, care promovează sănătatea oaselor și articulațiilor. Aceste substanțe sporesc densitatea osoasă , sunt implicate în crearea de țesuturi osoase și transportă minerale sănătoase în oasele noastre.

Sunt pline de antioxidanti – Cuișoarele sunt cea mai puternică sursă de polifenoli dietetice . Polifenolii sunt micronutrienți pe care îi absorbi atunci când mâncăm plante. Acestea au beneficii foarte mari pentru corpul nostru: reduc colesterolul și tensiunea arterială, îmbunătățesc funcția și flexibilitatea arterelor și măresc longevitatea .

Ele pot ajuta la reglarea glicemiei – Cuișoarele sunt perfecte pentru persoanele cu probleme de zahăr din sânge, cum ar fi diabetul, deoarece acționează ca și insulina în interiorul corpului. Acestea ajută la exportul excesului de zahăr din sângele dvs. în celule, la restabilirea echilibrului și la păstrarea glicemiei sub control.

Incetinesc coagularea sangelui – Eugenolul găsit în cuișoare este cunoscut pentru ca încetineste coagularea sângelui . Rețineți că acest lucru poate reacționa prost cu medicamente mai subțiri din sânge.

Distribuie pe: