Ce este leucemia? Este o forma de cancer de sange care se caracterizeaza prin multiplicarea celulelor tinere din maduva osoasa si din sange. Profesorul Coppo explica faptul ca acestea sunt celule tinere care nu sunt mature si care ar trebui sa devina adulte.

Aceste celule contribuie la formarea de globule rosii normale, trombocite si globule albe si asigura transportul oxigenului, coagularea si apararea organismului impotriva agentilor patogeni.

Doar in stadiul lor de imaturitate, aceste celule nu indeplinesc aceste functii si preiau maduva osoasa, impiedicandu-o sa creeze celule sanguine normale si functionale. In plus, este important sa se faca diferenta intre diferitele forme de leucemie.

Exista doua forme de leucemie

Leucemie acuta – Leucemia acuta apare brusc fara a provoca simptome de avertizare. Desi poate ramane tacuta, cel mai adesea provoaca o deteriorare rapida in starea generala si aparitia simptomelor care indica incapacitatea maduvei osoase de a produce celule sanguine normale datorita dezvoltarii celulelor leucemice. Complicatiile sale pot ramane periculoase si necesita cel mai adesea spitalizarea pacientilor cu aceasta boala.

De asemenea, reducerea globulelor rosii din sange (anemie) determina semne de avertizare precum: Paloare; Respiratie scurta; Oboseala; Cresterea frecventei cardiace.

Scaderea nivelului de trombocite (trombocitopenie) determina: Sangerari de la nivelul gingiilor sau nasului; Hematoame (vanatai).

In timp ce scaderea numarului de celule albe din sange prezinta un risc de infectii. De asemenea, putem distinge aspectul ganglionilor limfatici, cresterea dimensiunii splinei sau a ficatului, a gingiilor umflate sau chiar a leziunilor minime ale pielii.

Leucemie cronica – Leucemia cronica este mai des intalnita la adulti, dar simptomele apar tarziu si intr-un mod mai discret.

Leucemia limfoida cronica este adesea detectata intamplator in timpul unui test de sange. Cand acesta din urma arata o crestere anormala a numarului de limfocite, medicul poate suspecta boala.

O examinare numita imunofeno-tipare a celulelor asociate cu examenul clinic al pacientului, releva stadiul de dezvoltare a bolii. Simptomele apar treptat si multi oameni declara ca se simt rau si se simt in general obositi.

In ceea ce priveste leucemia mieloida cronica , este o boala care progreseaza lent si in majoritatea cazurilor ramane asimptomatica, in special in primele luni sau chiar in primii ani. La fel ca leucemia limfoida, este descoperita si in timpul probelor de sange sau al ultrasunetelor din regiunea abdominala.

Distribuie pe: