Deficitul de fier este adesea subdiagnosticat si foarte rar gasit. Aceste semne va vor spune daca dezvoltati anemie cu deficit de fier.

1. Te simti obosit si slabit – Oboseala este probabil cea mai frecvent asociata cu deficit de fier. Cauza? Lipsa de oxigen in fluxul sanguin. Cand aveti anemie, aveti mai putine celule sanguine care transporta oxigenul catre organele vitale din corpul dumneavoastra. Acest deficit de oxigen este global si poate provoca simptome vagi, cum ar fi oboseala, cefalee si slabiciune.

2. Respiratie ingreunta – Deficitul de fier poate provoca, de asemenea, dificultati de respiratie. Cercetarile arata ca, deoarece muschii nu primesc oxigenul de care au nevoie pentru activitati normale, cum ar fi mersul pe jos, rata de respiratie creste atunci cand incercati sa compensati deficienta de oxigen, care provoaca dificultati de respiratie.

3. Aveti sindromul picioarelor nelinistite – Sindromul picioarelor nelinistite este o tulburare a sistemului nervos care provoaca o senzatie de furnicaturi si un impuls inconstient de a va misca picioarele. Va poate perturba chiar si somnul. Acesta este unul dintre cele mai neobisnuite simptome ale deficitului de fier.

4. Ameteli – Ameteala este adesea vinovatul anemiei cu deficit de fier. Ameteli sau dureri toracice pot aparea, de asemenea, deoarece corpul incearca sa va spuna sa va culcati pentru ca oxigenul sa curga catre inima sau creierul dumneavoastra.

5. Este posibil sa dezvoltati boli de inima – Deoarece deficienta de fier va afecteaza numarul de celule rosii din sange, o deficienta poate determina inima sa lucreze mai mult pentru a transporta oxigenul in tot corpul si este posibil sa aveti un suflu cardiac sau o inima marita. Pentru cei care au deja boli cardiovasculare, nivelurile scazute de fier pot fi fatale.

6. Este posibil sa deveniti mai predispus la infectii – Fierul este esential pentru un sistem imunitar sanatos, care functioneaza bine, astfel incat deficitul de fier poate duce la o susceptibilitate crescuta la infectii. Celulele rosii din sange ajuta la transportarea oxigenului spre splina, care combate infectiile. Impactul asupra globulelor albe afecteaza, de asemenea, imunitatea.

Atunci cand o persoana are deficit de fier, nu se produc celule albe din sange si nu sunt la fel de puternice, deoarece nu primesc suficient oxigen, ceea ce face persoana mai sensibila la infectii.

7. Limba ta este umflata – Institutul National pentru Studiul Bolilor de Inima, Plamani si Sange scrie ca o limba umflata este unul dintre cele mai frecvente semne ale anemiei cu deficit de fier. Limba poate deveni mai neteda sau dureroasa, ca urmare a nivelului scazut de mioglobina.

8. Ai pielea uscata – Corpul tau are nevoie de fier pentru a produce hemoglobina, o proteina din celulele rosii din sange care transporta oxigenul in tot corpul. Daca aveti un deficit de fier, nivelul hemoglobinei scade si, prin urmare, aratati mai palid decat de obicei.

9. E greu sa te concentrezi – Cu o lipsa de fier in creier, se formeaza mai putini neurotransmitatori (substante cu ajutorul carora celulele nervoase schimba impulsuri), functiile lor sunt afectate si devine dificil sa lucrati cu capul.

In plus, apar iritabilitatea si apatia (motivele lor sunt mai putin clare). Drept urmare, nu doar concentrarea asupra muncii – chiar si vizionarea unui nou episod din serialele dvs. TV preferate devine dificila.

10. Tonus muscular redus sau durere musculara – Muschii pot functiona activ numai daca sunt bine alimentati cu oxigen. Cand nu exista suficient oxigen, tonusul scade. In plus, cu hipoxie, muschii se recupereaza mai greu si dupa o ora de fitness pot suferi mai mult decat de obicei.

Distribuie pe: